Fair Play -lehti: Nainen putoaa helposti kuvasta – Urheilusivut kertovat sukupuolten epätasa-arvosta
11.1.2019 11:50 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Nainen putoaa helposti kuvasta – Urheilusivut kertovat sukupuolten epätasa-arvosta

Urheilutoimittajain Liiton Syysseminaarimatkan teemana oli tällä kertaa naisurheilu. Yli 60 matkalle osallistunutta sai kuunnella muun muassa Pohjalaisen ja Ilkan urheilutoimitusten esimiehen Minna Kallasvuon ja Helsingin Sanomien urheilutoimituksen esimiehen Erkki Kylmäsen huolellisesti valmisteltuja esityksiä siitä, miten tasa-arvokysymykset näkyvät ja vaikuttavat urheilumedioiden päivittäisessä uutistyössä.

Kahden maakuntalehden, Ilkan ja Pohjalaisen, yhteisessä urheilutoimituksessa työskentelee kuusi henkilöä – kolme Seinäjoella, kaksi Vaasassa ja esimies. Kallasvuo toimii vuoroja tekevänä esimiehenä työpisteenään Vaasa.

Kallasvuo laski syyskuun 2018 aikana kuvat Ilkan ja Pohjalaisen urheilusivuilta. Ilkassa oli syyskuussa 2018 yhteensä 171 urheilukuvaa, joista 24 oli naisista. Pohjalaisessa oli samaan aikaan 164 urheilukuvaa, joista 19 oli naisista ja tytöistä. Jos lasketaan kahden maakuntalehden urheilukuvat yhteen, saadaan 335 valokuvaa. Niistä 43 kuvassa oli naisia tai tyttöjä. Se on 12,8 prosenttia urheilukuvista.

– Tulos on hälyttävä. Sitä ei sellaisenaan voi yleistää koko maahan. Mutta tässä olisi mainio opinnäytetyön aihe selvittää laajemminkin maakuntalehtien urheilusivujen merkitystä maskuliinisen hegemonian ylläpitäjänä, Kallasvuo pohti.

Kallasvuo ei tyytynyt saamaansa tulokseen vaan halusi selvittää, miksi tulos on noin vääristynyt. Hän oli saanut tästä aiemmin myös lukijapalautetta.

– Olen saanut tästä palautetta, että kuinka on mahdollista, että nainen esimiehenä ei pidä naisten urheilusta tuon vertaa huolta. Halusin nyt selvittää, mistä tämä johtuu, joten kysyin omilta toimittajiltamme ja kuvaajiltamme.

Tulos oli, että toimitustyön kiire on sellainen, että kuva napataan ensimmäisestä mahdollisesta tilanteesta ja sitten lähdetään hoitamaan seuraavaa keikkaa.

– Sanoin, että en nalkuta, vaan kysyn uteliaisuuttani selitystä. Kukaan ei ollut miettinyt näitä asioita tältä kannalta. Ei ole mitään sellaista tahoa, joka sanoisi, että ei tehdä naisista juttuja, Kallasvuo valaisi.

Helsingin Sanomien
urheilutoimituksen esimies Erkki Kylmänen esitteli seminaarissa uunituoretta dataa Helsingin Sanomien lukijoista. Helsingin Sanomat aloitti maaliskuussa tasa-arvokampanjan, jolla pyritään lisäämään naisten osuutta HS:n sisällöissä kaikilla osastoilla – myös urheilusivuilla. Seminaaria edeltäneen kuukauden aikana 29 prosenttia Helsingin Sanomissa esiintyneistä nimistä oli naisten nimiä. Urheilun 4 307 nimestä 12,9 % oli naisten nimiä. Luvuissa on mukana myös tulospörssi.

– Onko tämä synkkää vai toivotonta?

Kylmä totuus ei mielistele, Kylmänen pohdiskeli.

Helsingin Sanomissa lehden urheilusivujen lukijoista noin 70 prosenttia on perinteisesti ollut miehiä, 30 prosenttia naisia. Joissakin ikäluokissa luvut ovat jopa 80/20.

– Kun teemme juttuja naisten sarjapeleistä tai muusta tulosurheilusta, niin totuus on, että niitäkin lukevat enimmäkseen miehet, Kylmänen sanoi.

– On järjetön ajatus, että nykyaikaisessa päivälehdessä olisi uutisosasto, jonka sisältö on suunnattu pelkästään miehille.

Kylmäsen mukaan näyttääkin siltä, että mitä inhimillisempinä urheilijat jutuissa esiintyvät sitä enemmän jutut kiinnostavat laajempaa lukijajoukkoa ja etenkin naisia.

– Ei riitä, että urheilija on urheilija. Henkilöjutusta tulee aina kiinnostavampi, kun urheilijasta tulee yleisesti ottaen inhimillisempi.

Lue lisää Minna Kallasvuon ja Erkki Kylmäsen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2018.


Urheilutoimittajain Liiton Syysseminaarimatkalle osallistui
suuri joukko liiton jäseniä. Kiitos onnistuneesta seminaariannista
loistavasti esiintyneille alustajille: Lotta Harala (vas.), Minna
Kallasvuo, Jaana Laurila, Erkki Alaja ja Erkki Kylmänen.
Kuva: Asko Tanhuanpää.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat