In memoriam Göran Wallén 1941–2018: Viiltävien kolumnien mestari
21.12.2018 8:54 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

In memoriam Göran Wallén 1941–2018: Viiltävien kolumnien mestari

In memoriam
Göran Wallén 1941–2018

Viiltävien kolumnien mestari

Urheilutoimittajain Liiton kunniapuheenjohtaja ja Hufvudstadsbladetin urheilutoimituksen pitkäaikainen päällikkö Nils-Göran Ragnar Wallén kuoli 17. joulukuuta 2018 Suursuon sairaalassa Helsingissä 77-vuotiaana. Wallén oli syntynyt Helsingissä 2. helmikuuta 1941.

Armeija-aikana alkuvuodesta 1960 Wallén pohti tulevaisuuttaan ja sattui näkemään Hbl:ssä ilmoituksen vapaana olevasta urheilutoimittajan paikasta. Leirillä teltassa – niin hän aikoinaan kertoi – kirjoittamisesta ja varsinkin urheilusta kiinnostunut ylioppilas väsäsi käsin kirjoitetun anomuksen. Taisi olla jopa lyijykynällä tehty anomus, mutta hän sai paikan.

Nuori toimittajanplanttu huomasi pian olevansa oikealla alalla. Terävällä tyylillä kirjoitetut artikkelit herättivät ansaittua huomiota. Wallénin tavaramerkiksi muodostuivat Skottgluggen-kolumnit. Nimi tarkoittaa linnoituksissa olevaa ampuma- tai tähtäysaukkoa, mitä termiä sitten haluaakaan käyttää. Siitä aukosta singahteli vuosikymmenien mittaan teräviä kritiikkinuolia urheilun eri saroille, usein pirullisen ironian ja sarkasmin sävyttämänä. Kyse ei ollut kuitenkaan loukkaavasta ilkeilystä. Sellaisen kirjoitustaidon hallitsee vain harva.

Vaikka Wallén tunnettiin erityisesti jalkapallo- ja käsipallomiehenä, hänen tietomääränsä urheilun eri alueilta oli melkoinen, samoin havaintokyky eri ilmiöiden merkityksestä ja vaikutuksesta. Jörn Donner totesi kerran kolumnissaan Hbl:ssä, että Wallén olisi maailmantähti, jos hän olisi jonkin ison kansainvälisen julkaisun palveluksessa. Pitkäaikaisena Hbl:n päivittäisenä lukijana nautin yhtälailla Wallénin ja Donnerin – mielestäni samantapaisesta – kirjoitustyylistä ja heitin kerran Wallénille kysymyksen, kumpi teistä oikein jäljittelee toista. "No, jaa....", Wallén totesi hieman empien ja jatkoi hetken päästä: "Et ole ensimmäinen, joka näkee kirjoitustyyleissämme yhtäläisyyksiä."

Sukset ja kelkat

Ironia ja sarkasmi olivat Wallénille ominaisia, oltiinpa minkälaisessa porukassa tahansa. Tässä yksi esimerkki: Urheilutoimittajain Liiton bussi kohti Münchenin lentokenttää oli lähdössä Seefeldistä Innsbruckin talviolympialaisten 1976 päätyttyä. Porukka lastasi kamojaan bussin tavaratilaan – osa myös suksiaan. Sitä touhua Wallén seurasi vähemmän ihastuneena ja tokaisi: "Pitäisiköhän kelkkailutoimittajilla olla aina oma kelkka mukana työmatkoilla."

Vuonna 1979 Wallén eteni Hbl:n urheilutoimituksen päälliköksi ja seurasi tehtävässä Stig Häggblomia. Päällikön virkaa hän hoiti eläkkeellesiirtymisensä 2003 asti. Nykyään Suomen Volvon tiedotusjohtajana työskentelevä Thomas Hallbäck oli yli 20 vuotta Wallénin alaisena. Myös Hallbäck kiittelee Wallénia omintakeisesta kirjoitustyylistä, joka poikkesi tavanomaisesta urheilukommentoinnista ja antoi lehdelle oman leimansa. "Göran osasi hienosti olla kirjoituksissaan ikään kuin ulkopuolisena tarkkailijana", Hallbäck sanoi. Hän puolestaan peri Wallénilta esimiehen paikan 2003. "Esimiehenä Wallén selkeytti ja jäntevöitti urheilusivuja. Meillä toimittajilla oli täysi vapaus toteuttaa omia ideoitamme."

Lyhytaikainen boikotti

Hallbäck kertoi tarinan välikohtauksesta HIFK:n jääkiekkojoukkueen kanssa. "Se oli joskus 1970-1980-luvun vaihteen paikkeilla – en nyt muista, mistä oli kyse – kun HIFK:n pelaajat päättivät boikotoida Hbl:ää. Haastatteluja ei heru. Göran vain tokaisi sarkastisesti, että hyvä homma, ei tarvitse jututtaa niitä." Hbl:n kaltaisen äänitorven menettäminenhän olisi ollut melkoinen katastrofi HIFK:lle. Niinpä muutaman päivän päästä joukkueen johdolta tuli tieto, että pelaajat ovat taas myös Hbl:n edustajien haastateltavissa.

Kiireisen toimitustyön ohella Wallénilta liikeni aikaa urheilutoimittajien ja muulle järjestötyölle sekä julkaisutoiminnalle jopa ällistyttävissä määrin. Urheilutoimittajain Liiton hallituksessa Wallén istui 20 vuotta, ensin jäsenenä, sitten varapuheenjohtajana ja lopuksi puheenjohtajana 1982–1989. Lisäksi hän oli mukana liiton eri valiokunnissa.

Pohjoismaat tärkeä kohde

Wallén viihtyi myös kansainvälisissä ympyröissä, ja hänen arvostuksensa oli helposti havaittavissa. Kansainvälisen Urheilutoimittajaliiton (AIPS) kongressissa hän oli 20 kertaa Urheilutoimittajain Liiton edustajana. Euroopan Urheilutoimittajaliiton (UEPS) hallituksen jäsen Wallén oli 1990–1998, siinä välissä 1995 pääsihteerinä.

Erityisen lähellä Wallénin sydäntä olivat yhteydet Pohjoismaihin, ja hän oli Suomen lähes vakioedustaja joka toinen vuosi järjestettävässä pohjoismaisessa urheilutoimittajakongressissa. Wallén piti muutenkin tiiviisti yhteyksiä pohjoismaisiin kollegoihin. Heistä lähimmäksi tuli malmöläinen Cars Stenfeldt, AIPS:n ja UEPS:n johtohenkilöitä hänkin, samoin ironian mestari Wallénin tapaan.

Allekirjoittaneelle oli melko vaativa homma tulla Wallénin kaltaisen arvostetun henkilön jälkeen Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtajaksi 1990 ja UEPS:n hallituksen jäseneksi 1998.

Kiffen oma lukunsa

Kun puhutaan Göran Wallenista, ei voi sivuuttaa urheiluseura Kiffeniä eli Helsingin Kruununhaassa 1908 perustettua Kronohagens Idrottsföreningiä, joka tosin ensikasteessaan sai nimekseen komealta kalskahtavasti Idrottsförbund. Vuoden päästä nimi vaihtui.

Kiffen oli kuin Wallénin toinen koti. Siellä hän aloitti jalka- ja käsipalloilun ja eteni viimeksi mainitussa mestaruussarjaan. Ikämiespalloilua hän harrasti 1990-luvulle asti. Yhtä tutuksi kuin pelaaminen Wallénille tulivat Kiffenin johtotehtävät. Seuran puheenjohtaja hän oli 1969–1981 ja johti pitkään seuran tukiyhdistystä. Sen jäsen hän oli kuolemaansa asti.

Tuttu wallenismi saatiin kuulla Kiffenin 70-vuotisjuhlavuoden lehdistötilaisuudessa 1978. Kysyin, mitkä ovat Kiffenin nykyiset yhteydet syntysijoille Kruununhakaan. "Vain se, että seuran velat ovat SYP:n Kruununhaan konttorissa", tuli vastaus. Kiffen oli juuri pudonnut jalkapallon mestaruussarjasta, eikä seuran taloudellinen tilanne ollut hääppöinen.

Vuoden urheilukirjan tekijänä

Wallénin mittavaan julkaisukokoelmaan kuuluu lukemattomia liittojen ja piirien kausi- ja juhlateoksia sekä Suomen liikuntatieteen seuran Motion – Sports in Finland -lehti, jonka päätoimittaja hän oli 1990–2000.

Mittavimmiksi teoksiksi jäivät Wallénin ja Yrjö Lautelan kokoama Suomen Palloliiton 100-vuotisjuhlateos Rakas jalkapallo (2006), joka valittiin vuoden urheilukirjaksi 2007 ja Kiffenin 100-vuotisjuhlakirja Mustat Hurmurit – De svarta charmörerna, jonka toimituskunnassa Wallénilla olivat apuna Timo Huotinen ja Erkki Alaja.

Pitkällä toimittajaurallaan Wallén sai useita huomionosoituksia, joista mainittakoon Vuoden urheilutoimittaja 1986 (Suomen Valmentajat ry:n valinta), ruotsinkielisen toimittajajärjestön vuosipalkinto 1987, Suomen jalkapallon Hall of Famen ikoni 2018 (ensimmäinen vain kirjallisista ansioista kutsuttu), Pro Urheilu -mitali 2009 ja Suomen liikunnan ja kulttuurin kultainen ansioristi 2011 sekä Suomen Palloliiton, Käsipalloliiton ja Urheilutoimittajain Liiton kultainen ansiomerkki.

Timo Järviö


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat