Fair Play -lehti: Jääkiekon juuret ovatkin Euroopassa
10.9.2018 13:11 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Jääkiekon juuret ovatkin Euroopassa

Jääkiekosta on kirjoitettu jo kaikki, mutta silti lajin historiasta löytyy edelleen jotain uutta ja kiinnostavaa. Löytyy, jos hakija on riittävän taitava ja asialle omistautunut. Lukuisia kirjoja aiheesta tehnyt Hannu Kauhala on. Leikki sallittakoon, mutta Kauhala ei ole onneksi mennyt uusimman jääkiekkokirjansa aloituksen kanssa yli siitä, missä aita on matalin – kirja ei nimittäin ala sanoilla: ”Alussa Juhani loi jääkiekon”.

Kauhala lähtee liikkeelle kirjan nimen mukaisesti siitä faktasta, että jääkiekko selkeästi jakautunut kahteen eri kehityslinjaan: pohjoisamerikkalaiseen ja eurooppalaiseen. Tiesittekö muuten, että jääkiekon kantamuoto on lähtöisin Euroopasta, mutta Kanadassa siitä tuli urheilua ja sieltä se tuotiin uudelleen Eurooppaan.

Keskustelu ammattilaisuudesta käynnistyi Pohjois-Amerikassa heti 1900-luvun alussa. Euroopassa puolestaan kunnostauduttiin perustamalla Kansainvälinen Jääkiekkoliitto. Ensimmäinen ammattilaissysäys tuli USA:sta 1904, kansainvälinen liitto perustettiin Pariisissa
1908. Vasta niinkin myöhään kuin 1954 otettiin käyttöön englanninkielinen nimi International Ice Hockey Federation eli IIHF.

Lue lisää Kiekkoilua yli Atlantin – jääkiekon kaksi historiaa -kirja-arviosta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2018.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat