Fair Play -lehti: Kulttuuriteko, osa 2
3.9.2018 12:19 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Kulttuuriteko, osa 2

Kalle Virtapohja teki sen taas, kulttuuriteon suomalaiselle urheilulle. Virtapohjan uusin teos, Suomen pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen epävirallisemmasta minästä kertova Kekkonen urheilumiehenä on luontevaa jatkoa Virtapohjan edelliselle urheilukulttuuriteolle, kirjalle Paavo Nurmesta. Molemmista oman alansa mahtimiehestä on kirjoitettu jo ennestään paljon, mutta tohtorin tarkkuudella Virtapohja on pystynyt kaivamaan esiin vielä jotain uutta ja uniikkia.

Kekkonen urheilumiehenä alkaa episodista, jonka häviäjäksi voi kutsua Paavo Nurmea ja ehkä myös urheiluhullua Suomen kansaa, mutta välilliseksi voittajaksi Urho Kekkosta. Kysymys on pitkälti Ruotsin ja Suomen välisestä arvovaltataistelusta, joka huipentui Nurmen osanoton estämiseen Los Angelesin vuoden 1932 olympialaisissa. Nurmi hävisi, kun ei saanut juosta. Suomi hävisi, kun Nurmen ura ei huipentunut maratonkultaan. Kekkonen sai henkilökohtaisen voiton saadessaan hyvän syyn lopettaa maaottelut Ruotsin kanssa. Sen jälkeen Kekkosta katsottiin ylöspäin muutenkin kuin vain pituutensa takia.

Yksi Virtapohjan esiin nostamista yllättävistä tiedoista liittyy Kekkosen kielitaitoon Los Angelesin tapahtumien yhteydessä. Tuleva presidentti joutui käyttämään neuvotteluissa tulkkia selvitäkseen. Toisaalta tämä on hyvinkin ymmärrettävää, sillä tuon ajan Suomessa ensimmäinen vieras kieli oli vielä saksa. Ja ei silti, pääsee kielitaidoton tänäkin päivänä jopa ministeriksi asti.

Lue lisää Kekkonen urheilumiehenä -kirja-arviosta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2018.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat