Fair Play -lehti: VAR-videotuomarit puhuttavat: Jalkapallon MM-lopputurnauksessa tehdään historiaa
19.6.2018 10:15 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry


Fair Play -lehti: VAR-videotuomarit puhuttavat: Jalkapallon MM-lopputurnauksessa tehdään historiaa

Venäjällä pelattavan jalkapallon MM-lopputurnauksen yksi varma puheenaihe on uusi VAR-videotuomarijärjestelmä. Massimo Busacca esitteli uutta järjestelmää Kansainvälisen urheilutoimittajien liiton AIPS:n kongressissa Brysselissä toukokuussa.

Venäjän MM-lopputurnauksessa otetaan käyttöön VAR-erotuomarijärjestelmä, joka on uusi askel jalkapallon kehityksessä. VAR on edelleen kokeiluvaiheessa siinä mielessä, että järjestelmää on käytetty vasta parin vuoden ajan muutamissa valikoiduissa FIFA:n turnauksissa. Toisaalta kokemuksia on kertynyt jo niin paljon, että järjestelmä uskalletaan ottaa myös tärkeimpään turnaukseen, MM-turnaukseen.

FIFA:n erotuomareiden johtaja Massimo Busacca painotti AIPS:n kongressissa Brysselissä, että päätuomarin tulee jatkossakin tehdä päätös. Hänen pitää jatkossakin olla oikeassa paikassa oikealla hetkellä. VAR ei muuta tässä suhteessa mitään.

– Tuomarin pitää jatkossakin olla varma päätöksestään. Ja hänen on jatkossakin sijoituttava oikein, Busacca sanoo.

Busacca tietää, että uusi VAR-järjestelmä herättää epäilyä ja suoranaista vastustustakin. Esimerkiksi Michel Platinin nimi mainitaan usein uudistusten jarruttajana. Monet pelkäävät, että tunne katoaa, kun videot poistavat otteluista epäselvät tilanteet. Onko sitten parempi, että virheelliset tuomiot ratkaisevat otteluita?

– Yksi kritiikin kärki on kohdistunut siihen, että jalkapallo-ottelut keskeytyvät liiaksi videotarkastusten vuoksi. Brasilian MM-turnauksessa laskettiin, että jalkapallo-ottelussa tehollista peliaikaa oli vain 57 minuuttia. Loput 33 minuuttia menivät sivurajaheittoihin, pelaajavaihtoihin, loukkaantumisiin ja vastaaviin, Busacca muistuttaa.

Lue lisää Massimo Busaccan ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 2/2018.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat