Fair Play -lehti: ”Ne paskiaiset tulevat helpottamaan meidän töitä”
22.2.2018 12:45 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

”Ne paskiaiset tulevat helpottamaan meidän töitä”

Tekoäly ja robottijournalismi vievät urheilutoimittamisenkin uudelle tasolle ja haastavat samalla ammattikuntamme määrittämään uudelleen ja tarkemmin työmme toimenkuvat. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan kehittämisen päällikkö Mika Rahkonen lupasi Urheilujournalismin juhlaseminaarissa NHL-uutisoinnistakin vastaavan Voitto-robotin koodin kaikille halukkaille.

Ensin tuli Internet – ja yllätti toimittajat. Sitten tuli sosiaalinen media – ja yllätti toimittajat. Tuli keinoäly – ja yllätti toimittajat. Ja lista vain jatkuu, mutta kaava tulee erittäin nopeasti kuulijakunnalle selväksi.

– Tämä on tapahtunut sellaiselle ammattikunnalle, jonka olemassaolon ytimessä on ympäröivän maailman tarkkailu ja johtopäätösten tekeminen siitä.

Näin aloitti Rahkonen oman esityksensä juhlaseminaarissa, jossa tarkasteltiin miten mm. tekoäly ja tekniset innovaatiot muokkaavat urheilutoimittajan työtä. Provosoiva avaus, mutta ainakin itsestä tuntuu, että vaikea tuohon on sanoa vastaankaan. Sen sijaan, että journalistit olisivat kulkeneet koko ajan teknisen kehityksen edellä, sitä ollaankin tultu perässä. Rahkonen havainnollistaa senkin selkeästi.

– Radion historian alkutaipaleella radiossa luettiin sanomalehdestä uutisia. Kun televisio otti ensiaskeleitaan, mahdollisti se ”radion” uutistenlukijan näyttämisen. Internet-sisältö koostui alussa sanomalehtisisällöistä, ja mobiili oli aluksi vain sitä, että netti puristettiin pienempään muottiin.

– Jokainen väline on aina alkutaipaleellaan lainannut edellisiä tiedotusvälineitä sisällön tuottamisessaan, ennen kuin on ymmärtänyt uuden välineen omat mahdollisuudet ja ominaisuudet. Nyt eletään mobiilivaihetta, mutta Rahkosen mukaan kehitys ei missään nimessä jää tähän.

– Urheilun kuluttaja, jota urheilujournalismikin on monella tavalla palvellut, tahtoo ja vaatii yhä enemmän ja nopeammin. Esimerkiksi ottelusta se haluaa maalit, tiedot, tilastot, tunteet – kaiken ja heti. Nyt jo on kehitteillä eri keinoja, millä urheilutapahtuma tai ottelu voidaan kokea aivan eri tasolla kuin lehdestä luettuna, radiosta kuunneltuna tai televisiosta katsottuna.

Lue lisää Mika Rahkosen ajatuksista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2017.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat