Fair Play -lehti: Idea Urheilugaalasta eli jo 20 vuotta sitten
17.1.2018 10:48 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Idea Urheilugaalasta eli jo 20 vuotta sitten

Mitä oli ennen, kun Urheilugaalaa ei vielä ollut? Oli monenlaisia tilaisuuksia, joissa vuoden ansioituneita urheilijoita palkittiin. Oli yleisötapahtumia teattereissa, sittemmin ravintoloissa, jäähalleissa ja pitkään Viking Linen risteilyillä, kunnes ensimmäinen Urheilugaala järjestettiin kesäkuussa 2008 Helsingin Kaapelitehtaalla ja ensimmäisen kerran nykymuodossaan 2009 niin, että Urheilugaala korvasi Urheilutoimittajain Liiton aiemmin isännöimän tilaisuuden. Nyt Urheilugaala järjestetään 18. tammikuuta 2018 yhdennentoista kerran, ja ensimmäisestä Vuoden Urheilija -äänestyksessä tulee kuluneeksi 70 vuotta.

Tietynlaista historiaa tehtiin vuonna 1960 Svenska Teaternissa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. Silloin tapahtuma televisioitiin ensimmäisen kerran. Sittemmin televisiointeihin tuli välillä muutaman vuoden katkoksia. Uusi vaihe alkoi vuonna 1974, kun tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja hänen hyvä ystävänsä kauppaneuvos Kalle Kaihari lahjoittivat Vuoden Urheilijalle kiertopalkinnoksi Kultaisen kiekon. Ensimmäisen kiekon vastaanotti 400 metrin juoksun Euroopan mestari Riitta Salin Presidentinlinnassa järjestetyssä tilaisuudessa keväällä 1975. Jo saman vuoden lopulla palkittiin sen vuoden menestyksekkäitä urheilijoita hotelli Hesperiassa. Televisiokin (Yle) oli pienen tauon jälkeen paikalla ja on ollut siitä lähtien joka vuosi. Samalla alkoi tilaisuuden järjestelyjen vakiintuminen alussa mainituissa vaihtelevissa oloissa.

Järjestämistä sävytti vuodesta toiseen kaksi ongelmaa: budjetin niukkuus ja urheilijoiden saaminen paikalle. Urheilutoimittajain
Liitto ei koskaan ole ollut varakas järjestö, ja sponsorointikin otti vasta alkuaskeleitaan.

Hiihtolajien edustajat ovat aina vallanneet kärkisijoja Vuoden Urheilija -äänestyksessä. Kun 1980-luvun alussa alkaneet maailmancupit vain laajenivat vuosien mittaan, oli työlästä hakea palkitsemistilaisuudelle päivämäärää, joka sopisi kärkinimien kalenteriin. Tiukimmalle tilanne meni vuonna 1997, kun Mika Myllylä äänestettiin ykköseksi. Myllylä antoi vain muutaman vaihtoehdon, jotka hänelle sopivat. Paikan löytäminen niille päiville oli työlästä, kunnes pelastajaksi tuli Tampereen kylpylä. Tilat olivat ahtaat, mutta kaikki saatiin lopulta hyvin hoidettua.

Kun Vuoden Urheilija -tilaisuuden pitopaikkana siirryttiin laivaristeilyihin, selityksiä poisjäänneille löytyi. Meni kuulemma millintarkka harjoitusohjelma sekaisin pari vuorokautta vaatineella reissulla. Oli onneksi toisenlaisiakin tapauksia. Jotkut ilmoittivat tulevansa mielellään ja totesivat, että voihan laivan punttisalissa ja uimahallissa ihan hyvin tehdä korvaavia harjoitteita.

Lue lisää uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2017.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat