Fair Play -lehti: Mixed Zonen kielikylpyjä
30.10.2017 12:49 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Mixed Zonen kielikylpyjä

Tämän kesän työtehtäviin mahtuivat jälleen yhdet yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut ja radion haastattelijan rooli, joten Lontoon Mixed Zone kutsui. Se on aina omanlainen työtehtävänsä. Asettaudut katsomoon rakennettuun pieneen, sinulle osoitettuun karsinaan ja parin viikon ajan yrität sitten saada urheilijoiden huomion huutelemalla ja käsiäsi ja mikrofonia huitoen. Toivoen, että Ylen logossa olisi jotain pysäyttävää vetovoimaa. Ja kyllähän siinä yleensä onkin. Siitäkin huolimatta, että Suomi ei enää kuulu oikein missään lajissa maailman eliittiin. Ehkä siinä miesten keihäässä nyt kuitenkin vielä...

Yleisesti ottaen urheilijat pysähtyvät haastatteluun rutiininomaisesti – liiemmin välittämättä siitä, mihin mikrofoniin puhuvat. Yleensä toki haastattelua pyytäessäni mainitsen välineen eli ”Suomen radion”. Kielitaidon puitteissa ruotsalaiset saavat pyynnön ruotsiksi, ranskankielisen alueen urheilijat ranskaksi ja muut englanniksi. Siten pyrin indikoimaan urheilijalle, millä kielellä olen itse valmis haastattelun tekemään. Se ei kuitenkaan ole täysin idioottivarma menetelmä.

Edellisissä MM-kilpailuissa Pekingissä miesten 20 kilometrin kävelyn voittaja, Espanjan Miguel Ángel López, nyökkäsi ja pysähtyi haastatteluun englanninkielisen pyynnön jälkeen. Ensimmäisen kysymykseni jälkeen alkoikin melkoinen espanjan tykitys mikrofoniin. No, eipä siinä muuta kuin huumorin kautta. Heitinpä vielä miehelle jatkokysymyksenkin. Eivätkä menneet haaskuun ne lukuisat espanjan alkeiden aloittamiskerratkaan – niitä on vuosien saatossa tainnut olla viisi, ja kerran kurssi on jopa saatettu päätökseen. Pari lausetta pystyin jopa kääntämäänkin – ja loput jäivät sitten espanjaa osaavien Yle Puheen kuuntelijoiden erityispalveluksi.

Lue lisää Nina Vanhatalon koluminista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2017.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat