Tiikeri-piirrokset tauluina – osta omaksi tai anna lahjaksi!
3.4.2017 11:13 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Tiikeri-piirrokset tauluina – osta omaksi tai anna lahjaksi!

Tiikeri-piirrokset tauluina – osta omaksi tai anna lahjaksi!

Jos Arvo ”Tiikeri” Tigerstedt (1899­–1969) olisi sattunut syntymään Brysselissä vuonna 1899, hänen yli 5 000 urheilupiirroksen kokoelmansa olisi nyt Brysselin sarjakuvamuseossa kunniapaikalla. Mutta Arvo sattui syntymään Suomeen, ja nyt hänen Urheilutoimittajain Liitolle lahjoittamansa originellit pölyttyvät varastossa.

Tiikeri Tigerstedt oli yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista Urheilutoimittajain Liiton jäsenistä. Hän ei ollut vakavasti otettava taiteilija, vaan pilapiirtäjä. Hän katseli maailmaa hattu kallellaan ja piirsi vuodesta 1923 alkaen Suomen Urheilulehteen ja Helsingin Sanomiin hulvattomia urheilukommentaareja.

Mainospiirtäjäksi kouluttautunut Tiikeri osasi ihailtavalla tavalla yhdistää viivaa kirjaimista kuviin ja kuvista kirjaimiin. Hänen tuotteliaisuutensa katkesi vähän ennen kuin hän täytti 60 vuotta. Piirtävä käsi halvautui jollain tavalla. Se ei totellut enää käskyjä.

Urheilijan Joulussa 1963 oli Eero Kivirannan kirjoittama riipaiseva tarina Tiikeristä, joka asusteli 20-vuotiaan kissansa kanssa Rusutjärven rannalla Tuusulassa.

Ehtymättömän kepeä ilmaisutaito

Tekisi mieli väittää, että Tigerstedt oli saanut inspiraation piirtämiseen vähän vanhemmalta Ola Fogelbergilta, joka piirsi nuorena Suomen Urheilulehteen. Mutta tässä olisi kyllä jollekin taideopiskelijalle erinomainen tutkimuskysymys: mistä Tiikerin tyyli kumpusi?

Luonnollisesti oma urheilu-ura antoi perspektiiviä ja auttoi suhteuttamaan asioita. Tiikeri oli korkeushyppääjä. Hän hyppäsi ensimmäisessä Suomessa järjestetyssä yleisurheilumaaottelussa korkeutta vuonna 1923. Vastustaja oli Ranska, joka oli lähettänyt Suomeen peräti kymmenen miehen joukkueen.

Tiikeri varmisti Suomelle kaksoisvoiton tuloksella 170. Ranskalaisia ei korkeushypyn tuloslistalla näy. Kaksi vuotta myöhemmin Tiikeri hyppäsi SM-kilpailuissa pronssille ylitettyään 175. Se jäi hänen parhaaksi saavutuksekseen.

Huumoria on monenlaista

Tiikerin huumori oli ystävällistä, armollista. Mutta Kari Suomalaisen pilapiirroksia lukeneet ymmärtävät, että pilapiirtäjä tarvitsee arkkityyppisiä ”pahiksia”, joiden kustannuksella voi saada aikaan hauskaa, jos ei muuten synny piirrosta.

Tiikerillä oli kaksi tällaista patenttitahoa. Toinen oli Paavo Nurmi kaikessa ylivoimaisuudessaan.

Ylivoimaisuus ei yksin selitä Nurmen asemaa huumorin lähteenä. Luulen, että alkusyy oli Lohjan olympialeiri, jolta Nurmi livahti Turkuun harjoittelemaan omilla menetelmillään. Tämä tietysti loukkasi yhteishengestä paasannutta olympiavalmentaja Jaakko Mikkolaa syvästi.

Mikkola oli HKV:n valmentajia, ja Tiikeri oli HKV:n korkeushyppääjiä. Siinä se. Tiikeri katseli Paavo Nurmea valmentaja Mikkolan turhautuneiden kommenttien luoman sumuverhon läpi.

Toivon, että Tiikerille voidaan antaa anteeksi se toinenkin patenttihuumorinlähde. Olihan hän aikansa lapsi. Ja Suomessa tummaihoiset urheilijat olivat vielä 1950-luvullakin suuri ihmetyksen aihe.

Painomusteen keskellä lehteä tehneitä toimittajia tavattiin kutsua neekereiksi. Kun Urheilutoimittajain Liitto teki 1950-luvun alussa 20-vuotisjuhlajulkaisun, Tiikeri taiteili kannen: ”Urheiluneekerien juhlakäristys.” Kuvassa on tummaihoinen kokki, ja padassa porisee nippu urheilutoimittajia. Minusta kansi kertoo kyvystä nauraa itselleen ja omalle ammattikunnalleen.

En ole perehtynyt Tiikerin asenteisiin tai ajatusmaailmaan sillä tavalla, että uskaltaisin sanoa hänen olleen, tai ei-olleen, rasisti. Minun on vain mahdoton kuvitella, että niin hienovaraisen huumorin mestari olisi voinut ajatella rasistisesti.

Pikemminkin ajattelen niin, että Tiikeri teki huumorinsa kautta vierasta tutuksi. Ei tarvinnut pelätä vierasta, vaan tummaihoiselle urheilijalle saattoi nauraa aivan samalla tavalla kuin kalpeanaamallekin.

Jään odottamaan sitä päivää, kun Ateneum peitetään talonkorkuisilla Tiikerin piirroksilla ja tutkijoiden armeija tekee diskurssianalyysejä hänen huumoristaan.

Teksti: Kalle Virtapohja

* * * * * * * * *

Tiikeri-piirrokset tauluina – osta omaksi tai anna lahjaksi!

Osa Urheilutoimittajain Liitolle lahjoitetuista originelleista Tiikeri-piirroksista on kehystetty tammikehyksin, ja ne ovat myynnissä niin lajiliitoille, kilpailutapahtumille, urheiluseuroille kuin yksittäisille tahoillekin. Tiikeri-piirroksia löytyy useista eri lajeista ja urheilijoista. Tiikeri-taulu on hieno lahja kenelle tahansa!

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä: Urheilutoimittajain Liitto, toimisto@urheilutoimittajat.fi.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat