Pienlajien huippu-urheilijavieraat estradilla urheilutoimittajien Kevätseminaarissa
24.3.2017 17:12 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Pienlajien huippu-urheilijavieraat estradilla urheilutoimittajien Kevätseminaarissa

Pienlajien huippu-urheilijavieraat estradilla urheilutoimittajien Kevätseminaarissa

Urheilutoimittajain Liitto järjesti jäsenilleen Kevätseminaarin 22. maaliskuuta 2017 Helsingissä, Mäkelänrinteen lukiossa. Ohjelmassa oli asiaa mm. Helsinkiin suunnitteilla olevasta olympiavalmennuskeskuksesta, urheilun eettisistä asioista ja jääkiekkovammoista ja -väkivallasta. Paikan päällä lajiensa saloja olivat kertomassa myös huippu-urheilijat triathlonisti Kaisa Lehtonen, pöytätennispelaaja Benedek ”Pentti” Oláh ja miekkailija Niko Vuorinen.

Triathlonisti Kaisa Lehtonen ei jätä tällä hetkellä mitään sattuman varaan, vaan satsaa täysillä omaan lajiinsa.
– Nyt satsataan todellakin täysillä! Asunto on myyty ja harjoitusohjelma on laadittu parhaaksi mahdolliseksi parhaissa mahdollisissa paikoissa. Tavoitteena on olla ykkönen Havaijin Ironman-kilpailussa viimeistään vuonna 2018.

Lehtonen korosti tukijoukkojen merkitystä jokaisen urheilijan arjessa.
– Urheilijan tärkein resurssi on hyvä valmentaja ja hyvä valmennussuhde. Tämä on asia, johon Suomessa pitäisi panostaa kaikkein eniten jokaisen urheilijan kohdalla.
– Valmentajan lisäksi myös olosuhteiden on oltava kunnossa. Kun päivittäinen tekeminen toimii – ruoka, treenit, välimatkat, harjoituspaikat – voi täysipainoisesti keskittyä oleelliseen. Jokaisen osa-alueen ja taustatekijän on oltava ”maailman paras palanen” isossa palapelissä.

Kisakalenteri kunnossa

Pöytätennispelaaja Bnedek ”Pentti” Oláh on edennyt huimaa vauhtia kohti maailman kärkeä.
– Olen päässyt puolentoista vuoden ajan harjoittelemaan Unkarissa hyvässä harjoitusryhmässä. Se takaa tehokkaan ja monipuolisen harjoittelun. Kun harjoittelu on päivästä ja viikosta toiseen tasokasta, niin se tuo myös kehitystä.

Oláhin päätavoite on toukokuulla, jolloin lajin MM-mitaleista taistellaan Saksassa.
– MM-kilpailut ovat totta kai iso tavoite, mutta toinen tavoitteeni täyttyi jo aiemmin, sillä pääsen syksyllä mukaan kovatasoiseen Ranskan liigaan. Siinä on hyvä paikka kehittyä ja edetä kohti maailman kärkeä.

Pienillä lajeilla on usein vaikeaa saada tukijoita ja sponsoreita, joten Oláh kiittääkin suuresti lajiliittoaan ja muita tukijoita, jotka ovat urheilijan matkassa mukana.
– Kun tausta-asiat ovat vihdoinkin kunnossa, voi kisakalenterin itse suunnitella ja päättää juuri sellaiseksi, joka palvelee minua pelaajana kaikkein parhaiten.

Äärimmäistä intohimoa

Miekkailija Niko Vuorinen on lajinsa huippu, joka tavoittelee maailman kirkkainta kärkeä määrätietoisella tekemisellään.
– Suomesta käsin menestyminen omassa lajissani on käytännössä täysin mahdotonta. Tästä syystä leiripäiviä tulee jokaiseen vuoteen todella paljon. Ja kun reissupäiviä kertyy, niin myös rahoituspuolen on oltava kunnossa.
– Omalla kohdallani rahoitus tulee monesta eri lähteestä, mutta totuus on kuitenkin se, että kyllä miekkailijana eläminen edellyttää ennen kaikkea äärimmäistä intohimoa.

Miekkailu on fyysisesti vaativa laji, sillä leiripäivän energiankulutus on jopa 3000-4000 kaloria ja jalkatyötä tulee tehtyä päivän mittaan noin 20-30 kilometrin verran.
– Teknisen huipun saavuttaminen kestää pitkään ja taktinen kypsyminen riippuu ihmisestä. Tilastojen mukaan vuosien 2005–2015 MM-voittajien keski-ikä oli noin 30 vuotta.

"Hyvää työtä, mutta pirstaloidusti"

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen kertoi Kevätseminaarissa Helsinkiin suunnitteilla olevasta olympiavalmennuskeskuksesta.
– Suomessa ei ole tällä hetkellä vielä yhtään kansainvälisen tason valmennuskeskusta. Hyvää työtä meillä kyllä tehdään, mutta pirstaloidusti. Tähän pitää saada selkeä parannus.

Urheiluakatemioilla on hyvät ja selkeät tavoitteet: päivittäisvalmennuksen on oltava tasokasta, jokaisen urheilijan kohdalla on huolehdittava myös opiskelusta ja elämänurasta, asiantuntijapalvelujen täytyy olla urheilijoiden saatavilla ja olosuhteiden on oltava myöskin huippukunnossa.

Olympiavalmennuskeskuksen tavoitteena on luoda urheilijoille huippupuitteet, mutta samalla tarjota myös uusia lajikokeiluja aloittelijoille ja harrastajille. Toki myös ulkomaalaisetkin urheilijat ovat tervetulleita harjoitusleireille.
– Tavoitteena on luoda urheilun ja opiskelun kampus, jossa kaikki löytyy saman katon alta: urheilu, opiskelu, asuminen, ruokailu ja terveydenhuolto.

Tarvonen on jossain määrin huolissaan palloilulajien ”imusta”, josta kärsivät niin isot kuin pienetkin yksilölajit. Myös nuorten lajivalikoima on kaventunut ja monella onkin vain yksi laji harrastuslistallaan.
– Isoissa palloilulajeissa valtaosa suomalaisista lapsista harrastaa joukkuepalloilua. Neljään suurimpaan palloilulajiin menee tällä hetkellä 75% nuorista. Arvio perustuu ympäri Suomea toimivien urheiluakatemioiden ilmoittamiin urheilijalistoihin.
– Kun tutkimme pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluikäisten (12–15-vuotiaat) urheilijoiden tekemiä urheilijasopimuksia, joissa he itse ilmoittavat ne lajit, joita harrastavat urheiluseuroissa, karu totuus oli, että 1 888 nuoresta vain noin 4% ilmoittaa harrastavansa useampaa kuin yhtä lajia urheiluseurassa.
– Toki nuoret voivat harrastaa useampia lajeja seuratoiminnan ulkopuolella "omalla ajallaan", mutta eri lajien seuratoimintaan osallistuu vain noin 4% yläkouluikäisistä Urhean urheilijoista.

Urheilutoimittajien rooli ja vastuu

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n pääsihteeri Harri Syväsalmi kertoi osallistujille urheilun eettisistä asioista.
– SUEK:in tehtävä on olla aktiivinen sekä kansallisessa että kansainvälisessä dopingvalvonnassa ja koulutuksessa. Meillä on myös aito halu auttaa ja järjestämme mm. testauskoulutusta.

Doping-asioissa Venäjä on ollut otsikoissa viime aikoina, sillä käryjä on tullut kuin liukuhihnalta.
– Venäjän ongelma on se, että jos ei tunnisteta mitä on tapahtunut, niin ei voida myöskään tunnustaa, eikä korjata asiaa.
– Paljon on vielä tehtävää. Siitä kertoo sekin, että Venäjän kokoisessa maassa tehtiin viime vuonna 2 300 testiä, kun Suomessa määrä oli 3 000. Venäjällä myös yli 2 300 testiä peruttiin, kun urheilijoita ei tavoitettu.

SUEK haluaa kuitenkin auttaa ja lähettää lähiaikoina mm. kaksi kokenutta suomalaistestaajaa kouluttamaan Venäjälle.

Dopingin ohella myös laiton vedonlyönti on maailmalla ongelma. Ja jättimäinen ongelma.
– Laiton vedonlyönti liikkuu 500-800 miljardin euron luokassa. Ei siis ole kyse mistään pikkusummista.
– Paras lääke on laittoman vedonlyönnin ennaltaehkäisy ja se onnistuu urheilun sisäisillä säännöillä, yhteistyöllä ja lainsäädännön kehittämisellä.

Syväsalmi toivoo myös urheilutoimittajilta isoa roolia ja vastuuta.
– Urheilutoimittajilla on avaimet käsissään tietoisuuden lisäämisen, epäkohtiin puuttumisen, vaikuttamisen ja yhteistyön osalta.

Rumat taklaukset otsikoissa

Kevätseminaarin viimeisen alustuksen piti Diacorin ortopedi Peter Pippingsköld, joka kertoi jääkiekkovammoista ja -väkivallasta. Pippingsköldin mielestä pelaajien on otettava myös itse vastuuta taklaustilanteista mm. ennakoimalla. Valmiutta on oltava molemmin puolin.

Jääkiekkoväkivalta on ollut kovasti otsikoissa, mutta onko väkivaltaisuus sitten lisääntynyt kaukaloissa?
– Aivotärähdysten määrät ovat pysyneet ennallaan, ja olkapää- ja polvivammat ovat puolestaan vähentyneet.
–Tuntuu siltä, että muutamat rumat taklaukset ovat nostaneet jääkiekkoväkivallan isosti otsikoihin, vaikka loukkaantumiset ovatkin vähentyneet.

Kevätseminaarin pääyhteistyökumppaneina toimivat Diacor (www.diacor.fi) ja Mäkelänrinteen lukio (www.hel.fi/www/mrl/fi) sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia (www.urhea.fi).

Kuva: Jukka Suomela/EMG.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat