Fair Play -lehti: Kuvakirja Kuninkaasta
9.2.2017 16:51 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Kuvakirja Kuninkaasta

Brasilialaisesta jalkapallolegendasta Peléstä on tehty useita kirjoja, joista on aiemmin suomennettu ainakin Jalkapallo – elämäni (Robert L. Fish, suom. Yrjö Lautela, Weilin+Göös 1977) ja omaelämäkertateos Pelé (Pelé – Orlando Duarte – Alex Bellos, suom. Mika Tiirinen Otava, 2006).

Syksyllä ilmestynyt Pelé – kengänkiillottajasta kuninkaaksi on eri maata. Se perustuu kuviin Pelén itsensä esinekokoelmasta, jota hän pedanttisesti kartutti koko uransa ajan ilman, että Brasilian ulkopuolinen maailma juurikaan edes tiesi asiasta.

Pari vuotta sitten kirjailija Celso de Campos Jr. ja valokuvaaja Leo Feltran toteuttivat – Pelén suosiollisella myötävaikutuksella tietysti – pitkään itäneen ideansa tehdä kirja esineiden ja niiden herättämien muistojen pohjalta.

Teos on visuaalisesti lähes mykistävä. Sivut (jotka ovat numeroimattomia) ovat täynnä upeita otoksia passeista, paidoista ja pokaaleista aina vahanukkeihin. Tekstiä, tiivistettyä elämäkertaa, on ”sopivan” vähän. Pelén ura ja suuruus tulevat riittävän hyvin läpikäydyksi. Portugalinkielisestä alkuperäisteoksesta tekstin suomentanut Jonna Laakso on tehnyt mainiota työtä. Portugalilainen pohjavire on tallella, mutta Laakso on saanut upotettua tekstiin muutaman oivallisen supisuomalaisen koukun.

Lue lisää Pelé – kengänkiillottajasta kuninkaaksi -kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2016.   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat