Selostajalegenda on poissa
28.10.2016 18:21 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Selostajalegenda on poissa

Sinivalkoisena äänenä tunnettu Paavo Noponen kuoli 24. lokakuuta 86-vuotiaana. Noponen sairastui kuumeeseen, josta hän ei enää toipunut.

Noponen aloitti urheiluselostajan uransa Helsingin olympialaisissa 1952. Yleisradio etsi selostajia maan kaikkien aikojen suurimpaan urheilutapahtumaan ja parikymppinen Noponen menestyi testeissä niin hyvin, että pääsi välittämään kotikisojen tunnelmia.

– Se oli luultavasti kyllä minun elämäni kovin karsinta, Noponen muisteli pääsyään Yleisradioon.

Mittava työura jatkui vuoteen 1994 saakka ja päättyi Helsingissä järjestettyihin yleisurheilun EM-kilpailuihin. Noponen selosti peräti 18 olympialaiset.

Urheiluselostajien legendoihin kuuluneen Noposen selostuksissa yhdistyivät kansallishenki, räjähtävyys ja lennokkaan runollinen maalailu. Noposelle oli tärkeää korrekti ja ilmeikäs suomen kieli, hän oli todellinen sanataituri.

Noposen selostajaesikuvia olivat Martti Jukola ja etenkin pitkäaikainen työtoveri Pekka Tiilikainen, jonka kanssa Noposella oli yhteistä myös vahva kansallismielisyys.

Noposen mielestä urheiluselostajuutta ei voi oikeastaan opiskella, vaan selostajaksi synnytään. Tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvä kielitaito ja vankka asiantuntemus.

Noponen on iskostanut suomalaiseen kielenkäyttöön monet urheilijoiden lempinimet – Susi-Pekat, Raaka-Rollet, Julma-Juhat, Myrsky-Lasset ja Ranuan peurat.

Urheiluselostajan töidensä lisäksi Noponen teki ja toimitti paljon muitakin ohjelmia, musiikkikulttuurista ihmeparantajiin ja puhtaisiin henkilöhaastatteluihin.

Lähde: Ylen Elävä arkisto


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat