Urheilutoimittajat toivovat: Toimivia nettiyhteyksiä ja riittävästi työskentelytiloja
22.8.2016 9:17 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Urheilutoimittajat toivovat: Toimivia nettiyhteyksiä ja riittävästi työskentelytiloja

Urheilutoimittajat toivovat: Toimivia nettiyhteyksiä ja riittävästi työskentelytiloja

Urheilutoimittajain Liiton jäsenille tehty kysely urheilutoimittajien työskentelyolosuhteista eri urheilutapahtumissa ympäri Suomea aktivoi jäsenet miettimään, mikä työskentelyolosuhteissa toimii ja mikä ei. Puutteita löytyi, mutta myös kiitosta muistettiin jakaa.

Urheilutoimittajain Liitto pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan jäsenistönsä työskentelyolosuhteisiin, mikäli niissä on parantamisen varaa. Liitto toivoo jäseniltä aktiivisuutta ympäri vuoden, sillä liiton nimissä on vaikea vaikuttaa, jos huonoista työskentelyolosuhteista ei ole tietoa.

Eniten palautetta annettiin työskentelyolosuhteista eri jäähalleissa, mutta palautetta tuli myös mm. autourheilun, jalkapallon ja salibandyn parista.

Jäähalleissa kaivataan eniten toimivia nettiyhteyksiä niin kirjoittaville kuin selostavillekin urheilutoimittajille. Toinen iso puute monella paikkakunnalla on lehdistöpaikkojen vähyys tai niiden huono sijoittelu. Myös jääkiekko-otteluiden jälkeiset haastattelutilanteet kaipaavat parannusta, samoin lehdistölle tarjotut parkkipaikat.

”Jos aion saada edes jonkinlaisen pöytäpaikan pelin ajaksi, pitää minun tulla hallille viimeistään tuntia, kahta ennen liigaottelun alkua. Ymmärrän otteluun valmistautumisen tärkeyden, mutta sen homman voi toki tehdä muuallakin kuin istumalla hallissa vain paikkaa varatakseen.”

”Analogilinjan puuttuessa ainoa mahdollisuus on turvautua gsm-selostukseen. Tämä tarkoittaa käytännössä kehityksen valumista parikymmentä vuotta taaksepäin, melkein NMT-aikakauteen asti.”

”Parkkipaikka on maksullinen, minkä johdosta se on harvoin edes täynnä. Mutta tyhjiin ruutuihin ajaminen ei työvuorossa olevalta toimittajalta onnistu ilman maksua.”

SM-liigalta toivotaan parempaa tilastopalvelua esimerkiksi harhasyötöistä, taklauksista, kiekonryöstöistä jne. Useampi palautteen antaja on myös huolissaan urheilutoimittajien moraalista: kuuluvatko lehdistöpaikat myös heille, jotka tappavat paikan päällä vain aikaa?

”Pöytäpaikoilla tuntuu istuvan myös kaikenlaista turistia, kuka milläkin mandaatilla.”

”Joskus toivoisin joiltakin tekijöiltä harkintaa, milloin halliin ja lehdistön työpisteeseen tullaan istumaan. Olemmeko siellä todella töissä vai vain katsojana, jos emme ole kirjoittamassa juttua mihinkään? Eikö tuolloin kuuluisi lunastaa pääsylippu otteluun?”

Jalkapallon osalta toivotaan ammattilaisia hoitamaan seurojen ja urheilutapahtumien mediayhteistyötä. Jotta homma toimii, niin harjoittelijat ja fanittajat on jätettävä pois niistä tehtävistä. Samoin autourheilun osalta toivotaan ammattimaista otetta mediayhteistyön osalta. Mediavastaavan työ lajissa kuin lajissa on työtä eikä harrastus.

”Autourheilun suurin puute on osaavan ja aktiivien tiedottajan puuttuminen organisaatiosta tai heitä on liian vähän. Monesti sihteeri ja tiedottaja ovat sama henkilö. Neste-Ralli on tietenkin oma lukunsa, jossa asiaa tehdään ammattimaisesti.”

Kohdellaanko tiedotusvälineitä eriarvoisesti?

Osa palautteen antajista kokee myös tiedotusvälineiden eriarvoista kohtelua. Kokemukset perustuvat yksittäisiin urheiluseuroihin/lajeihin tai sähköisten ja kirjoittavien toimittajien väliseen työskentelyyn.

”Medioihin suhtaudutaan täysin eriarvoisesti. Jo kauemmin porskuttaneet web-mediat ja suurmediat ovat etuoikeutetussa asemassa tiettyjen joukkueiden suhteen aina.”

”Kirjoittavat toimittajat ovat monesti Ylen armoilla. Sähköiset haastattelevat aina ensin, ja usein jopa kolme tai peräti neljän toimittajan voimin. Esimerkki kesän 2015 Kalevan kisoista Porista, joissa urheilijaa haastatteli ensin Ylen tv, sitten Ylen radio, ruotsinkielinen tv ja ruotsinkielinen radio. Ja sitten urheilija vietiin palkintojenjakoon, eivätkä kirjoittavat toimittajat olleet ehtineet kysyä menestyjältä mitään.”

Myös urheilun toimittaminen ja urheilutoimittajien rooli tiedotusvälineissä on joidenkin vastaajien mielestä muuttunut ja mennyt jopa huonompaan suuntaan. Nykypäivänä vaaditaan nopeutta ja tehokkuutta, ja usein laadukas urheilujournalismi kärsii.

”Vailla kokonaisvaltaista urheilun ja liikunnan tuntemusta omaavien, yksityisten lajien urheiluavustajien joukko kasvaa, asiallinen kritisointi ja asiantuntemus ontuvat.”

”Päätoimiset urheilutoimittajat istuvat päätteiden äärellä ja taittavat. Samalla hiipuvat tärkeät kontaktit urheilujärjestöihin ja seuroihin. Halvalla ja helpolla saatava niin kansainvälinen kuin kansallinenkin uutisvälitys sysää syrjään paikallisuutta. Perusteltu, asiallinen kritiikki hiipuu ja kirjoittajat turvautuvat arvioinneissaan pääasiassa valmentajien lausuntoihin.”

Ruusuja ja risuja menneiltä vuosilta

Monilla urheilutoimittajilla on monenlaisia kokemuksia eri urheilutapahtumista, joten tässä muutama esimerkki – risuista ja ruusuista – matkan varrelta:

”Vuoden 2012 SM-hiihdoissa Imatralla työtilana oli työmaakoppi, haastattelutilana oli avoseinäinen telttakatos (pakkasta noin 10 astetta), ja tietoliikennelinjoja alettiin purkaa heti kisojen päätyttyä, mutta työ onneksi lopetettiin, kun toimittajat nostivat äläkän.”

”Lahdessa Salpausselän kisoissa tai Kuusamossa hiihtolajien maailmancupissa netti useimmiten pelaa hyvin, ja jos tulee katkos, se korjataan nopeasti.”

”Maastohiihdon SM-kisoissa Keuruu, Vantaa ja Jämijärvi ovat pääosin hoitaneet mediajärjestelyt erinomaisesti. Ne, joilla on kokemusta monen vuoden osalta, osaavat.”

”Yleisurheilussa Eliittikisojen ja Kalevan kisojen mediajärjestelyt toimivat kokeneiden kisajärjestäjien huomassa. Porissa palkintojenjakojen sijoittaminen liian lähelle kisan päättymistä oli tehty tyhmästi, mutta se oli ainoa miinus.”

Yhteenvetona voidaan todeta, että jokaisessa urheilutapahtumassa ympäri Suomea urheilutoimittajat toivovat ennen kaikkea toimivia nettiyhteyksiä sekä riittävästi rauhallisia lehdistöpaikkoja työvuorossa oleville urheilutoimittajille. Se ei kaiketi ole liikaa vaadittu miltään urheilutapahtumalta tänä päivänä?

”Joskus ei löydy sähköpistokkeita eikä nettiyhteyttä. Tämä voi koitua hankalaksi, kun nykyään reaaliaikainen juttujen väsääminen ja päivittäminen kuulu töihin.”

”Tietoliikenneyhteydet ovat puutteelliset, eivät kestä monen toimittajan ja kuvaajan työn aiheuttamaa kuormitusta tai yhteyksiä aletaan purkaa heti kisojen päätyttyä, eikä ajatella, että kirjoittavien toimittajien työ vasta alkaa.”

Kuva: Kaija Yliniemi.

**********

Kerro meille!

Oletko kohdannut urheilutoimittajan työskentelyolosuhteissa puutteita, toiveita, parannusehdotuksia tms.? Kerro meille! Urheilutoimittajain Liitto on kiinnostunut kuulemaan kaikista urheilutoimittajien työskentelyolosuhteisiin liittyvistä asioista kotimaan urheilutapahtumissa. Jos mielessäsi on hyvä esimerkki, miten asiat on hoidettu, niin kerro siitäkin meille. Hyvät asiat ovat hyviä esimerkkejä muille! Haluamme liittona vaikuttaa jokaisen urheilutoimittajan työskentelyolosuhteisiin, joten jokainen palaute on tärkeä!

Palautteet osoitteeseen toimisto@urheilutoimittajat.fi.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat