Pyörätuolirugbymaajoukkue tavoittelee paikkaa Rioon Pariisin karsintaturnauksesta 18.-21.4.
18.4.2016 9:13 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Pyörätuolirugbymaajoukkue tavoittelee paikkaa Rioon Pariisin karsintaturnauksesta 18.-21.4.

Suomi tavoittelee paikkaa Rio de Janeiron paralympialaisiin pyörätuolirugbyn paralympiakarsintaturnauksessa 18.–21. huhtikuuta 2016 Pariisissa. Turnauksessa on jaossa pyörätuolirugbyn kaksi viimeistä paikkaa syyskuulle Rioon.

Pyörätuolirugby on kuulunut paralympiaohjelmaan vuoden 1996 Atlantan paralympialaisista saakka. Suomi ei ole koskaan aiemmin selviytynyt paralympialaisiin. Rionkin osalta portti näytti jo sulkeutuvan, kun Suomi jäi viime syksyn EM-kotikisoissa Nastolassa seitsemänneksi eikä näin saanut paikkaa Pariisin karsintaturnaukseen. Irlanti kuitenkin jättäytyi pois turnauksesta ja Suomelle aukesi vielä viimeinen mahdollisuus saavuttaa paralympiapaikka.

Kapteeni Jukka Parviaiselle karsintaturnaukseen pääseminen oli suuri helpotus. Hän mursi sormensa harjoituksissa vain muutamaa viikkoa ennen Nastolan EM-kilpailuja, eikä pystynyt auttamaan joukkuettaan kotikisoissa, joissa Suomi voitti vain yhden ottelun.

– Oli todella kova pettymys, kun en pystynyt pelaamaan kisoissa. Olin erittäin hyvin valmistautunut. Siksi olikin itselleni tärkeää, että saimme paikan karsintaan ja joukkue lähti vielä panostamaan tähän täysillä. Olen nyt vielä paremmassa kunnossa kuin viime vuonna, Parviainen sanoi.

Parviainen ja Leevi Ylönen muodostavat Suomen joukkueen tärkeän tandemin, jonka vastuulla maalienteko suurelta osin on. Suomen ohut pelaajamateriaali ei syksyn EM-kilpailuissa kestänyt avainpelaajan puuttumista. Nyt Pariisin turnauksessa Suomi saa uuden tilaisuuden näyttää, mihin pystyy täydessä iskukyvyssä.

Helppoa paralympiapaikan saavuttaminen Pariisista ei ole. Suomi on kuudesta turnaukseen osallistuvasta joukkueesta heikoiten sijoittunut maailmanrankingissa (12.).

Lisämielenkiintoa Pariisin reissuun tuo se, että joukkueen valmennus meni uusiksi EM-kilpailujen jälkeen. Uudet valmentajat Jussi Immonen ja Osku Kuutamo ovat vielä sen verran untuvikkoja pyörätuolirugbyn parissa, että heidän avukseen Pariisiin pestattiin Ruotsin maajoukkueen jo Rioon vienyt kanadalainen Benoit Labrecque.

Kanadan paralympia- ja MM-pronssille luotsannut Labrecque on meritoitunut valmentaja, jonka tulo Suomen tueksi kasvattaa pelaajien itseluottamusta.

– Benoit sanoi, että meidän kannattaa lähteä panostamaan paljon hyökkäyspeliin. Hän on hyvin aktiivinen ohjaamaan peliä kentän laidalta. Me pelaajat voimme olla luottavaisina, että ainakaan valmennuksesta ei menestys jää kiinni, Parviainen kertoi.

Karsintaturnauksen selkeä ennakkosuosikki on kaikissa aiemmissa paralympialaisissa mitaleilla ollut Yhdysvallat. Tanska oli suosikki saavuttamaan Rion paikan jo viime syksyn EM-kilpailuista, mutta tuolloin Labrecquen Ruotsi yllätti sen välierissä. Ranska on kotikentällään kova.

Turnausjärjestelmä on sikäli erikoinen, että kuusi joukkuetta pelaavat yksinkertaisen sarjan, josta kaikki pääsevät jatkoon: kaksi parasta suoraan välieriin, neljä muuta puolivälieriin. Välierien voittajat saavat paikan Rioon.

– Ranskan ja Saksan olemme pystyneet viime vuosien aikana voittamaan. Uuden-Seelannin kohtasimme viimeksi 2010, jolloin hävisimme jatkoajalla. Pyrimme siihen, että olisimme alkulohkossa vähintään kolmantena, jotta välieriin saisimme vastaan mieluummin Tanskan kuin Yhdysvallat, Parviainen totesi.

Suomen joukkue

Pelaajat
Jukka Parviainen, Helsinki
Leevi Ylönen, Helsinki
Mauri Vironmäki, Kaarina
Tuukka Nisso, Helsinki
Anna Pasanen, Helsinki
Antti Sinisaari, Porvoo
Tuomas Tella, Järvenpää
Valmentajat
Benoit Labrecque
Jussi Immonen
Osku Kuutamo
Huolto
Teemu Janhunen
Maria Pasanen
Heli Sinisaari

Joukkueet (suluissa sijoitus maailmanrankingissa)
Yhdysvallat (2)
Tanska (7)
Ranska (8)
Saksa (9)
Uusi-Seelanti (10)
Suomi (12)

Suomen otteluohjelma ja jatkopelit (Suomen aikaa)

Ma 18.4.
11.00 Ranska–Suomi
17.00 Saksa–Suomi

Ti 19.4.
13.00 USA–Suomi
19.00 Tanska–Suomi

Ke 20.4.
15.00 Uusi-Seelanti–Suomi
19.00 Puolivälierä: alkusarjan 5.–alkusarjan 4.
21.00 Puolivälierä: alkusarjan 6.–alkusarjan 3.

To 21.4.
13.00 Välierä: alkusarjan 1.–puolivälierän voittaja
15.00 Välierä: alkusarjan 2.–puolivälierän voittaja
17.00 Sijoitusottelu, sijat 5–6
19.00 Pronssiottelu
21.00 Loppuottelu

Paralympialaisiin ovat paikkansa varmistaneet jo Brasilia, Australia, Kanada, Japani, Iso-Britannia ja Ruotsi.

Lisätiedot: valmentaja Jussi Immonen, puh. 044 7755 333, jussi.immonen@pajulahti.com.
Haastattelupyynnöt: tiedottaja Lauri Jaakkola, puh. 045 136 8695, lauri.jaakkola@vammaisurheilu.fi.
Turnaussivut: www.handisport.org
Otteluiden livelähetykset: www.pksporttv.com

Lähde: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tiedotus.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat