BLOGI: Kenen salkusta liikunta ja urheilu löytyvät?
13.5.2015 11:14 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Kenen salkusta liikunta ja urheilu löytyvät?

Uusi liikuntalaki astui voimaan toukokuun alussa. Sen tärkein viesti on liikunnan läpäisyperiaate kaikilla hallinnonaloilla. Liikkumisen mahdollistaminen ja liikkumattomuuden esteiden poistaminen ovat nyt lakiin kirjattuja isoja teemoja.

Samaan aikaan, kun uusi liikuntalaki ottaa ensimmäisiä askeliaan, muodostetaan Juha Sipilän johdolla kolmen S:n hallitusta. Insinööri Sipilä on kalkuloinut sellaiset kaavat, että maa saadaan uuteen nousuun keskustalaisten, perussuomalaisten ja kokoomuslaisten yhteisillä linjauksilla.

Sipilän vaalilupauksiin kuului byrokratian vähentäminen ja hallituksen koon pienentäminen. Hän puhui jopa 12 ministerisalkusta, mutta asiantuntijat ovat järjestään kumonneet sellaisen mallin.

Alexander Stubbin johtama hallitus lopetti työskentelynsä 17 ministerin kokoonpanolla. Näin ollen Sipilän oletetaan pitävän salkkujen määrän korkeintaan 16:ssa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat spekuloi 13 ministerin mahdollisella hallitusmallilla perjantaina (8.5.).

Miten mahtaa liikunnan ja urheilun käydä tässä salkkupelissä? OKM:n liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi painottaa, että liikunta ei ole jäämässä ilman omaa ministeriä. Kyse on lähinnä siitä, mikä on se asiakokonaisuus, johon liikunta-asioiden hoito linkitetään.

Perinteisen politiikan ulkopuolelta tuleva Sipilä saattaa pitää luontevimpana yhdistää opetus- ja kulttuuriministeriön alla toimivat yksiköt ”maalaisjärjellä” saman ministerin alaisuuteen. Näin opetusministeri ottaisi hoitoonsa myös kulttuurin sekä liikunnan ja urheilun, mikä tukisi läpäisyperiaatetta.

On muitakin mahdollisuuksia. Liikunnalla on iso merkitys sote-ratkaisussa. koska fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi ja sairauksien ennaltaehkäisy kulkevat käsi kädessä. Sen vuoksi yksi mahdollinen ratkaisu voisi olla liikunnan ja kulttuurin liittäminen sosiaali- ja terveysministerin salkkuun. Myös nuorisoasiat linkittyvät hyvinvointiin, mikä  voisi ohjata niitä samalla tavalla sosiaali- ja terveysministeriöön.

Vaihtoehtoja on monia. Yksi on varmaa. Koska ministereiden pääluku laskee, virkamiesten valta kasvaa. Ministerin on yhä enemmän tukeuduttava päätöksenteossa esitteleviin virkamiehiin. Tässä tilanteessa voi kysyä, miten poliittisen ohjauksen voimavarat riittävät. Voiko poliittinen ohjaus toteutua näin pienellä ministerimäärällä ilman, että lisätään poliittisia valtiosihteereitä?

Kalle Virtapohja

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.

 


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat