Arvostettu urheilukirjailija Antti O. Arponen on poissa
1.4.2015 13:58 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Arvostettu urheilukirjailija Antti O. Arponen on poissa

Arvostettu urheilukirjailija Antti O. Arponen on poissa

Antti O. Arponen viestitti Urheilutoimittajain Liittoon perjantaina 20. maaliskuuta 2015, ettei jaksaisi tulla seuraavana keskiviikkona eli 25.3. Helsinkiin vastaanottaman liiton hallituksen hänelle myöntämää Elämäntyö urheilutoimittajana -palkintoa. Seuraavana maanantaina, 30.3., meidät tavoitti suru-uutinen – Antti on poissa.

Tapasin Antti O. Arposen viimeksi 3. helmikuuta Suomen Urheilumuseossa, Antin entisellä työpaikalla, jonka johtajaksi hänet valittiin vain 27-vuotiaana. Vastaanotettavana oli taas yksi huomionosoitus, tuolloin oli Urheilumuseosäätiön vuoro muistaa tuotteliasta urheilukirjailijaa elämäntyöpalkinnolla.

Antti kertoi omaan suoraan tyyliinsä suolistosyövästään, joka oli diagnosoitu 2011. Puolitoista vuotta sitten lääkäri sanoi, ettei ihmeparantumista kannata enää odottaa. Syöpäpesäkkeitä oli useampia ja yksi niistä tuhosi koko ajan maksaa.

Tyypillistä Antille oli, että hän kertoi sairaudestaan hymyssä suin, luonnollisena asiana. Kipuja ei ollut  ja urheilukirjat numerot 58, 59, 60 ja 61 olivat jo työn alla. Yksi niistä oli Urheilutoimittajain Liiton 85-vuotishistoria, jonka piti valmistua vuoden 2016  lopulla.

20.3.2015 päivätyssä viestissään Antti kertoi syöpäsairautensa jälleen aktivoituneen niin, ettei hänen nykyinen yleiskuntonsa mahdollistanut lähtöä liiton vuosikokoukseen palkintoa noutamaan. Antti kiitti liiton hallitusta ja vakuutti palkinnon tulleen yllätyksenä.

Antti sanoi tarkkailevansa tilannetta. Hän piti kuitenkin erittäin epätodennäköisenä, että pystyisi kirjoittamaan juhlakirjaan suunnittelemiaan tekstejä. Seuraajalleen hän viestitti, että homma ei olisi ylivoimainen. Sen pystyy nimittäin tekemään aika pitkälle 60-vuotishistorian tietojen pohjalta.

Viimeinen viesti oli samalla Antti O. Arposen testamentti hänelle rakkaaksi muodostuneelle sidosryhmälle, meille urheilutoimittajille. Liiton 60-vuotishistoriikin kirjoitti Antti itse ja näin hän antoi luvan sen suoraan lainaamiseen ja modifiointiin. 25 viimeisintä ”tuoreinta vuotta” 85-vuotishistoriaan tekee Lauri Karppinen, alkupään tekijäksi pitää löytää uusi mies tai nainen.

Antin kynästä syntyi vuonna 1991 ilmestyneen Amatööreistä ammattilaisiksi -historian lisäksi liitolle myös Urheilutoimittajain Liiton jäsenmatrikkeli 1986 ja vuoden parhaiden valintojen 50-vuotishistoria Visaiset valinnat 1997. Vuoden Urheilukirjan tekijänä ehtymättömästä kynästään tunnettu Antti valittiin kaksi kertaa.

Antti O. Arposen hyvin tunteneena en hämmästynyt yhtään, kun hänen poikansa Tuomas kertoi isänsä työskennelleen vielä viimeiseksi jääneenä elinpäivänäänkin kirjaprojektiensa parissa. Juuri sellainen Antti oli – minkä hän aloitti, sen hän halusi myös viedä kunnialla loppuun, oli kysymyksessä sitten kirja, politiikka tai luottamustehtävä.

Urheilutoimittajain Liiton hallituksessa Antti istui vuosina 1998-2001 eli kahden kauden ajan. Olisi istunut varmasti pidempäänkin, ellei olisi halunnut itse pois. Antti jätti Etelä-Saimaan vakituisen urheilutoimittajan tehtävän edetessään urallaan ja halusi jättää paikkansa jollekin aktiiville.

Antti O. Arposen poikamaista intoa ja kuivaa huumoria jää väkisin kaipaamaan samoin kuin hänen peräänantamatonta uskoaan. Jos Antti jotain päähänsä sai, oli mies valmis menemään läpi vaikka itselleen rakkaan Karjalan graniitin.

Asko Tanhuanpää


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat