Jäsenen ABC

Mitä eroa A-jäsenen ja B-jäsenen statuksilla on?

Periaatteessa ei ole muita eroja kuin hieman erilainen jäsenkortti ja se, että vain A-jäsenet voivat anoa Kansainvälisen Urheilutoimittajainliiton (AIPS) jäsenyyttä. AIPS-kortista on iloa kansainvälisiin kilpailuihin akkreditoitumisessa.

Miten B-jäsenestä A-jäseneksi tai päinvastoin?

Jos olen jo ollut B-jäsenenä, mutta olen siirtynyt vakituiseksi urheilutoimittajaksi, niin miten voin vaihtaa A-jäseneksi? A-jäsenyyttä anotaan aina liiton hallitukselta. Anominen tapahtuu jäsenanomuslomakkeella (www.urheilutoimittajat.fi -> Materiaalipankki). Täytetty anomuskaavake lähetetään postitse liiton toimistolle. Anomuskaavakkeen mukaan voi laittaa oman passikuvan tai sen voi myös lähettää liiton toimistolle sähköisesti (toimisto@urheilutoimittajat).

Jos A-jäsen vaihtaa päätoimisen urheilutoimittamisen muihin hommiin, hän voi siirtyä B-jäseneksi, jos tekee alan töitä silloin tällöin. A-jäsenen siirtyminen B-jäseneksi on ilmoitusasia. Kirjallinen ilmoitus, esimerkiksi sähköpostiviesti, omalle paikalliskerholle ja liitolle riittää.

Milloin on viisasta vaihtaa jäsenstatusta?

Jäsenstatuksen vaihtaminen on taloudellisesti järkevää tehdä vuodenvaihteessa, jos haluaa säästää jäsenmaksuissa. Jäsenmaksut laskutetaan liitossa vuoden alun jäsenlistan mukaan, joten jos haluaa siirtyä A-jäsenestä B-jäseneksi, kannattaa muutosilmoitus tehdä ennen vuodenvaihdetta.

Myös B-jäsenen siirtyminen A-jäseneksi kannattaa hoitaa vuodenvaihteen tietämissä, jotta ei joudu maksamaan samalta vuodelta sekä A-jäsenen että B-jäsenen jäsenmaksua.

Kuinka monta paikalliskerhoa liitolla on?

Urheilutoimittajain Liitolla on 16 paikalliskerhoa. Suurin niistä on Helsingin Urheilutoimittajat ry, joka on liiton synnyn perusta. Helsinkiläiset urheilutoimittajat järjestäytyivät ensin, ja liitto muovattiin silloisesta helsinkiläiskerhosta vuonna 1931. Helsingin kerhoon kuuluvat lähes koko Uusimaan alueen urheilutoimittajat.

Muut paikalliskerhot ovat:

Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat (mm. Lappeenranta, Imatra)
Etelä-Savon Urheilutoimittajat (mm. Mikkelin seutu)
Kanta-Hämeen Urheilutoimittajat (Hämeenlinnan lisäksi mm. Hyvinkää)
Keski-Suomen Urheilutoimittajat (mm. Jyväskylän seutu)
Kuopion Urheilutoimittajien Kerho (Kuopion lisäksi mm. Kainuu)
Kymenlaakson Urheilutoimittajat (mm. Kouvola, Kotka)
Lahden Seudun Urheilutoimittajat (Päijät-Häme)
Lapin Urheilutoimittajakerho (mm. Rovaniemi, Kemi, Tornio)
Oulun seudun Urheilutoimittajat (nimi kertoo alueen)
Pohjanmaan Urheilutoimittajat (mm. Vaasa, Seinäjoki, Kokkola)
Porin Urheilutoimittajain Kerho
Rauman Urheilutoimittajat
Susirajan Urheilutoimittajat (mm. Joensuu)
Tampereen Urheilutoimittajien Kerho (Pirkanmaa)
Turun Urheilutoimittajien Kerho (Turun lisäksi mm. Salo)

Kuinka moneen paikalliskerhoon voi kuulua? Miten paikalliskerhoa voi vaihtaa?

Samaan aikaan voi kuulua useampaan paikalliskerhoon, mutta äänioikeutta voi käyttää vain yhden paikalliskerhon vuosikokouksessa.

Paikkakunnalta toiselle muuton yhteydessä voi siirtyä toiseen paikalliskerhoon. A-jäsenen täytyy ilmoittaa muutoksesta sekä liittoon että kumpaankin paikalliskerhoon eli siihen, josta on siirtymässä muualle ja siihen, johon on menossa.

B-jäsenen täytyy anoa toisen paikalliskerhon jäsenyyttä ja ilmoittaa siirrosta myös siihen paikalliskerhoon, josta on siirtymässä muualle.

Miten pääsee vapaajäseneksi?

Liitolla on säännöissä pykälät vapaajäsenyydestä. Vapaajäseneksi voidaan kutsua liiton A-jäsen, joka on ollut jäsenenä vähintään 30 vuotta ja suorittanut jäsenmaksunsa tältä ajalta. Vapaajäsenyyttä tulee anoa liiton hallitukselta, sillä vapaajäsenyys ei tule automaattisesti tietyn jäseniän tai eläkkeelle siirtymisen ansiosta.

Joillakin paikalliskerhoilla on myös vapaajäseniä. Yleensä mahdolliset vapaajäsenet ovat kerhon seniorijäseniä.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Lokakuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat