BLOGI: Pitkin poikin Amerikkaa Paavo Nurmen jäljissä
19.2.2015 15:20 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Pitkin poikin Amerikkaa Paavo Nurmen jäljissä

 

Otin vuoden alussa itselleni ison haasteen ja lähdin seuraamaan Paavo Nurmea hänen Amerikan-kiertueellaan vuonna 1925. Kiertue alkoi loppiaisena ja jatkuu toukokuun loppupuolelle. Nyt, kun kirjoitan tätä Urheilutoimittajain Liiton blogitekstiä, Paavo on juossut 17 kilpailua, voittanut 15 kertaa ja tehnyt 22 maailmanennätystä.

 

Paavon jalat on arvioitu lehdistössä 10 miljoonan dollarin arvoisiksi Suomen valtiolle. Hän kerää tuhatpäisiä yleisömääriä tupakansavusta täynnä oleviin halleihin. Järjestäjät tekevät rahaa, ja Paavo kuittaa AAU:lta 8 dollarin päivärahoja.

 

Ennätysjahti on riistäytynyt siinä mielessä käsistä, että muutaman kerran Paavo on juossut ilman ennätystä. Tämä on tuottanut yleisölle pettymyksen, ja järjestäjät ovat valittaneet sen vuoksi AAU:lle. Kerrankin Paavo hoiti flunssaa kotona ja oli mennyt illalla jo vuoteeseen, kun manageri Hugo Quist haki hänet taksilla juoksemaan. No, Paavo juoksi ilman verryttelyä, mutta eihän silloin voinut odottaa mitään ihmeellistä tulosta. Oikeasti!

 

Paavo Nurmen asema myyttisenä ennätyskoneena, vain aikaa vastaan juoksevana ihmeenä, Finnish Marvel, Phantom Finn, on aivan käsittämätön. Yksi tärkeä osa kiertueen onnistumista oli täydellinen avaus loppiaisena Madison Square Gardenissa. Paavo juoksi maailmanennätykset maililla ja 5 000 metrillä uusien edelliskesän Pariisin olympialaisten ihmeteon (1 500 ja 5 000 metrin kultamitalit samana iltana).

 

Toinen syy Paavon kampanjan onnistumiseen oli parhaan amerikkalaisen Joie Rayn voittaminen ja kaikkien (!) Rayn nimissä olleiden ennätysten siirtäminen pois ennätyskirjoista. Esimerkiksi Syracusen yliopiston kisoissakin Paavon on merkitty juosseen ennätyksen, mutta kyse oli rataennätyksestä. Se vanha rataennätys oli nimenomaan Rayn nimissä.

 

Paavo Nurmi ei todellakaan ollut mikään tavallinen urheilija. Hän oli taiteilija, joka kutsuttiin juoksemaan jopa Pariisin oopperaan!

 

Nurmen asemaa ei horjuttanut edes Ville Ritola. Vaikka Ritola pystyi rikkomaan joitakin Nurmen tekemiä halliennätyksiä, lehdistö ei kiinnittänyt Ritolaan lähellekään samaa huomiota kuin Nurmeen. Ritola oli koko ajan Nurmen maanmies, adjutantti. Nurmi oli keskiössä, kaikki vertautui häneen. Tämä oli amerikkalainen sankarimalli, ja tällä mallilla rakennettiin Nurmen mainetta. Vain baseball-tähti Babe Ruth ja nyrkkisankari Jack Dempsey olivat urheilijoina ja supersankareina Nurmeen verrattavia ikoneita.

 

Toistaiseksi Nurmi on kilpaillut lähinnä New Yorkin armory-halleissa. Ensimmäinen pitkä kilpailumatka suuntautui Chicagoon. Bostonin, Portlandin (Maine), Buffalon ja Syracusan hallit ovat tulleet myös tutuiksi.

 

Mutta kun puhutaan Paavon Amerikan-kiertueesta, niin nyt se vasta oikeasti on käynnistymässä. Paavo tulee kevään aikana laajentamaan kilpailumatkojaan jopa Kanadaan ja länsirannikolle asti. Erityisesti sellaiset paikkakunnat, joilla on paljon amerikansuomalaisia, haluavat saada Paavon juoksemaan omassa hallissaan.

 

Paavon ennätyksiä rikkova kiertue vahvisti hyvin amerikkalaisten 1920-luvun kehitysuskoa, jossa rajojen ja ennätysten rikkomisesta oli tullut uusi uskonto. Tehokas ja tarkasti aikataulutettu rautatieverkosto kuljetti maailman parasta juoksijaa eri puolille suurta mannerta, ja puhelimet ja teleksit kuljettivat lehtien toimituksiin tietoja aina uusista ennätyksistä: Paavo Nurmi loi omat aikataulut ja laittoi ennätystilastoja kaiken aikaa uusiksi.

 

Amerikka hullaantui Paavosta ja Paavon ennätyksistä. Kilpailukiertueelle pääsee vielä hyvin mukaan blogissani.

 

Kalle Virtapohja

 

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat