Porin Urheilutoimittajain Kerho äänesti Nooralotta Nezirin Porin Vuoden urheilijaksi
12.1.2015 9:59 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Porin Urheilutoimittajain Kerho äänesti Nooralotta Nezirin Porin Vuoden urheilijaksi

 

Naisten 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen juossut Nooralotta Neziri on valittu Porin Vuoden urheilijaksi 2014. Neziri aitoi kesällä ensimmäisenä suomalaisena naisena 100 metriä alle 13 sekunnin. Hän hallitsi muutenkin kotimaisia kilpailuja, joista on porilaisen johdolla tullut hyvätasoisia kamppailuja.

 

- Tämä on hieno palkinto tehdystä työstä. Valinta tuntuu hyvältä varsinkin, koska minua ei ole ennen Porin Vuoden urheilijaksi valittu, Neziri myhäili.

Nezirin oma suosikki Porin parhaaksi oli tittelin urallaan peräti viisi kertaa voittanut Leo-Pekka Tähti. Pyörätuolikelauksessa EM-kultaa ja –hopeaa voittanut Tähti kävikin Nezirin kanssa tiukan kisan ykkössijasta. Molemmat saivat Porin Urheilutoimittajain Kerhon äänestyksessä yhdeksän ykkössijaa. Nezirin kokonaisäänimäärä oli kuitenkin parempi: 196-158.

Omaa kauttaan Neziri ei kaikesta huolimatta pitänyt täysin onnistuneena. Tänä vuonna porilaisen tavoitteena on vakiinnuttaa tasonsa alle 13 sekunnin aiturina. Myös Suomen ennätys pitäisi saada 12,80 pintaan. Toisin kuin vuosi sitten, Neziri on saanut harjoitella tämän talven terveenä. Voimaharjoittelua hän sanoo tehneensä enemmän kuin koskaan ennen. Kesän kilpailuihin tähdätessään Neziri hakee menestystä myös hallikaudelta. Siinä päätavoite on maaliskuun EM-kilpailuissa.

-Olen ollut kerran EM-hallikisojen finaaleissa, mutta siellä jäin viimeiseksi. Siitä pitää parantaa, Neziri suunnittelee.

Hallikilpailujen jälkeen Nezirin ja valmentaja Jussi Ihamäen suunnitelmissa on lähteä huhtikuussa harjoitusleirille Floridaan. Siellä treenikaverina on EM-mitalisti Alina Talai.

Porin Vuoden urheilija valittiin nyt 51:nnen kerran. Neziri on historian kolmas tittelin saanut yleisurheilija. Aiemmat valitut ovat olleet keihäänheittäjä Taina Uppa ja seitsenottelija Tiia Hautala.

 

Porin Vuoden nuori urheilija: Eero Ahola

 

Porin Urheilutoimittajain Kerho valitsi lisäksi yhteistyössä Länsi-Suomen Osuuspankin kanssa Porin Vuoden nuoren urheilijan. Valituksi tuli yleisurheilija Eero Ahola.

Ahola pani 15-vuotiaiden ikäluokkaennätykset uusiksi niin kuulantyönnössä kuin kiekonheitossa. Kuulantyönnössä hänen tuloksensa ovat olleet 15-vuotiaaksi täysin poikkeuksellisia. Miesten kuulaakin hän työnsi yli Kalevan kisojen A-rajan, mutta ikä esti osallistumisen.

Perinteisen Martti Laippala –palkinnon porilaisen urheilun hyväksi tehdystä työstä sai Lasse Heikkilä. Heikkilä on porilaisen jääkiekon grand old man. Hän on ollut vuosikymmenien aikana luomassa pohjaa kaupungin nykyiselle valtalajille ja sen paikalliselle identiteetille.

50 vuotta sitten Heikkilä oli voittamassa pelaajana Porin ensimmäistä jääkiekon Suomen mestaruutta Karhujen riveissä. Valmentajana hän johdatti Ässät kahteen Suomen mestaruuteen. Hän toimi urallaan myös Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana. Valmennusuransa jälkeen Heikkilä työskentelii vielä 13 vuotta Ässien toimitusjohtajana.

Uutena palkintona jaettiin porilaisen urheiluvuoden Huipulla-teko. Se toteutettiin yleisöäänestyksellä. Voittajaksi selviytyi 25,6 prosentin äänisaaliilla alppihiihtäjä Janina Mäkinen.

Vasta 17-vuotiaan Mäkisen terveys ja urheileminen ovat olleet monesti uhattuna. Viimeksi viime keväänä, kun hän oli mukana pahassa auto-onnettomuudessa. Kaikkien vaikeuksiensa jälkeen Mäkinen teki kovan tempun, kun hän pääsi syksyllä Levin maailmancupin osakilpailuun.

Kaikki voittajat saivat porilaisen lasitaitelijan Kari Kuisman suunnitteleman Huipulla-veistoksen pienoismallit. Neziri saa myös nimensä kauppakeskus Puuvillassa sijaitsevan Huipulla-veistoksen yhteyteen. Kauppakeskus Puuvillalle Huipulla-veistos sekä tapahtumassa mukana oleminen on ennen kaikkea arvostuksen osoitus porilaiselle urheilulle.

- Siksi Puuvillan Valopihalla komeilee avajaisissamme julkistettu Huipulla -lasitaideteos. Se tekee kunniaa paikallisille urheilun huipuille. Teoksen jalkaan on kiinnitetty 50 kertaa Porin Vuoden urheilijan nimi.

 

- Huolimatta siitä, että tunnustus on jaettu lajiensa parhaille jo vuodesta 1964, on Huipulla-palkinto ollut suurelle yleisölle varsin vieras käsite. Mielestämme oli aika tuoda tämä upea tunnustus ja siihen liittyvä tilaisuus yleisön pariin. Emme voisi olla tyytyväisempiä tämän vuoden valintoihin ja yleisöäänestyksen voittajaan. He kaikki ovat lajiensa parhaita, viimeiseen hiotun suorituksen tuloksia, pitkäjänteisen harjoittelun muovaamia - todellakin Huipulla, summasi Puuvillan kauppakeskusjohtaja Pasi Välimaa.

 

Äänestystulokset

Nooralotta Neziri 196 pistettä ( 9 ykkössijaa)
Leo-Pekka Tähti 158 (9)
Helena Kuusisto 105 (6)
Lotta Lepistö 89 (1)
Matti Mattsson 83
Anna Everi 46
Joni-Pekka Rajala 33
Tuomas Seppänen 32
Jussi Välilä 25 (2)
Carita Toiviainen 13
Jere Heino 12 (1)
Jonne Koski 12
Jyri Marttinen 10
Rita Niemi, S-P Mäkelä 8
Brooke Barbuto, Ville Heino 7
Pesäkarhut, Juho Saarikoski 6
Eero Selivaara 5
Kaj Humisto 4
Marika Meronen, Matti Manninen 2
Sanna Pasanen 1

Vuoden nuori urheilija: Eero Ahola
Martti Laippala –palkinto porilaisen urheilun hyväksi tehdystä työstä: Lasse Heikkilä
Huipulla-teko: Janina Mäkinen

 

Lähde: Porin Urheilutoimittajain Kerhon tiedotus.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat