Näkövammaisten ampumaurheilun EM-kilpailut Puolassa 19.-24.11.
19.11.2014 12:26 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Näkövammaisten ampumaurheilun EM-kilpailut Puolassa 19.-24.11.

 

Mikkeliläisellä Timo Nyströmillä on paljon puolustettavanaan, kun hän matkaa 19.-24. marraskuuta 2014 Puolan Dadaj'ssa järjestettäviin näkövammaisten ampumaurheilun EM-kilpailuihin.

 

Edellisen kerran lajin EM-kilpailut järjestettiin vuonna 2011 Slovakiassa, josta Nyström palasi kahden kultamitalin ja yhden hopean kera. Hän kuuluu yhä lajin kärkinimien joukkoon, mutta taso on koventunut kolmen vuoden aikana tuntuvasti. Etenkin järjestäjämaa Puolasta tulee paljon hyviä ampujia.

 

Näkövammaisten ampumaurheilu saattaa kuulostaa hieman hasardilta lajilta, etenkin kun ammunta tapahtuu ihan normaaleilla ilma-kivääreillä ja luodeilla. Toki ampujilla on avustaja mukanaan - Timo Nyströmillä vaimonsa Jaana - ja tähtäämiseen käytetään apuna äänijärjestelmää: mitä korkeammaksi äänen taajuus muuttuu, sitä lähempänä napakymppiä on tähtäys.

 

Ampumaurheilu on paralympialaji, mutta vain liikuntavammaisten ampujien osalta. Näkövammaisten ampumaurheilulla on kova halu mukaan vammaisurheilun suurimpaan kilpailutapahtumaan, ja kesällä otettiin lupauksia herättävä askel siihen suuntaan.

 

- Pääsimme demoamaan näkövammaisten ammuntaa Saksan Suhlissa järjestettyjen Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n MM-kilpailujen yhteyteen. Siellä lajin Sportforumissa äänestettiin näkövammaisten ampumaurheilun integroimisesta IPC:n alaisuuteen, ja vihreä laikka voitti, eli lajin eteenpäinvieminen jatkuu, Nyström kertoo.

 

IPC haluaa näkövammaisten ampumaurheiluun uuden, kameralla toimivan tähtäysjärjestelmän, jota kehittämään on ryhtymässä suomalainen Suomen Biathlon Oy. Nyström on varovaisen toiveikas sen suhteen, että näkövammaisten ampumaurheilu on vielä jonain päivänä paralympialaji.

 

- Joskus aikoinaan sanoin, että olisimme näytöslajina jo vuoden 2012 kisoissa, eikä se ihan toteutunut, joten pitää olla varovainen arvioissaan. Aikaisintaan se voisi olla mahdollista vuoden 2024 kisoissa, Nyström pohtii.

 

Aikataulu
Pe 21.11. Miehet 60 ls, pystyasentokilpailu
La 22.11. Miehet 60 ls, makuuasentokilpailu
Su 23.11. Miehet 3x40 ls, täysottelu

 

Lisätiedot: Timo Nyström, puh. 040 360 6404, timonystrom@hotmail.com.

 

Lähde: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tiedotus.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat