BLOGI: Kuria ja järjestystä jäähallille
6.11.2014 9:47 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Kuria ja järjestystä jäähallille

 

Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen puhui Urheilun taustapeilissä mm. valmennusperiaatteistaan. Mieleen jäi sanapari kuri ja järjestys. Jalonen on puhunut niistä aikaisemminkin, menestyneenä seurajoukkuevalmentajana. Mutta vasta nyt päävalmentajana hänen puheensa alkaa saada sellaista kaikupohjaa, että asiaa on syytä pohtia tarkemmin.

 

Seurajoukkueen päävalmentaja puhuu asioista, joihin hän itse haluaa uskoa. Mutta maajoukkueen päävalmentaja puhuu asioista, joita hän haluaa koko suomalaisen jääkiekkoyhteisön kuuntelevan.

 

Jollekin "kuri" tuo mieleen kurittamisen. Siitä voi johtua ajattelemaan despoottisuutta ja mielivaltaa. Toisaalta järjestys yksin voi tuoda mieleen suosikkijärjestyksen. Niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä joukkueen rakentamisen kanssa.

 

Uskoisin, että Kari Jalosen "kuri ja järjestys" on käsitepari, jota ei pitäisi miettiä erikseen vaan yhdessä. Näillä käsitteillä on tietty tarkoitus joukkueen ilmapiirin rakentamisessa. Olennaista ei ole vain äkseeraus, vaan toiminnan tulee tapahtua kurin ja järjestyksen kautta organisoidusti, pelisääntöjen mukaan.

 

Hyvä kuri ja järjestys takaavat työrauhan jokaiselle. Kyse on hyvän työilmapiirin rakentamisesta. Kun jokainen tietää paikkansa ja tehtävänsä ja kunnioittaa kaverin tekemistä, rakennetaan menestyksen mahdollisuuksia.

 

Menestys ei tule ilman kovaa työtä. Kari Jaloselta ei varmasti puutu halua tehdä työtä suomalaisen jääkiekon eteen, mutta Jalosen periaatteet, kuri ja järjestys, antavat menestymisen mahdollisuuden muissakin yhteisöissä kuin jääkiekkojoukkueessa. Ensimmäisenä tulee mieleen koulu. Jos kaikilla olisi koulussa yhteinen tavoite, halu oppia uutta, ei kurin ja järjestyksen kanssa olisi mitään ongelmia.

 

Mutta pysytään jääkiekossa. Suomalaisella jääkiekkoyhteisöllä on nyt kiireellisesti näytön paikka. Suomalaisen jääkiekon kohtalon kysymys on, saadaanko kiekkojunioreiden vanhemmat noudattamaan kuria ja järjestystä.

 

Kalle Virtapohja

 

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat