BLOGI: Saunova hevonen ja muita opetuksia
1.10.2014 13:40 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Saunova hevonen ja muita opetuksia

 

Väitetään, että ainoastaan hevosmies voi olla kierompi kuin maalaisliittolainen poliitikko. Takavuosien Kärppä-pakki Hannu Jalosta siteeraten se voi olla jopa kierompi kuin Torspon lapa. Jalonen sai itse todistaa väitteen todeksi eli lihaksi, kun Hippos oli kutsunut Urheilutoimittajain Liiton väkeä vieraakseen Vermoon.

 

Vierailu oli tuskin ehtinyt kunnolla alkaa, kun meille esiteltiin saarijärveläinen Jouko Tarvainen muka satunnaisena paikalle sattuneena valmentajana ja ohjastajana. Jos Tarvainen edustaa satunnaista keskivertoravimiestä, niin paitsi kieroja, pitää niiden olla myös erinomaisen fiksuja. Henkilökohtaisesti uskon kuitenkin siihen vaihtoehtoon, että hänet oli tilattu vasiten paikalle. Olisi muuten edustanut urheilutoimittajiakin sieltä fiksummasta päästä.

 

Jouko Tarvainen, ihan sattumalta myös yksi valtakunnan kärkipään ammattilaisista, Patrikin Muiston ravikuninkaaksi valmentanut ja ohjastanut mies, kertoi kuulijoilleen olevansa myös hevoshieroja ja -saunottaja. Saarijärveläisen mukaan hevonen ottaa miestä kovemmat löylyt, jos niikseen tulee ja menee vielä päälle hengenmielellään järveen uimaan. Pakko se oli uskoa, kun todistajiakin löytyi ihan omasta porukastamme.

 

Tiedä sitten, onko Tarvainen myös hevoskuiskaaja. Sellainenkin ihme nousi puheissa esiin, kun konkaritoimittajakollega Hannu Ranta innostui puhumaan kohtaamisestaan Jori Turjan äidin kanssa. Kuiskaaja oli siis Jori, ei äiti, jota Ranta haastatteli Jorin ja Varennen sijaan. Ei kuulemma osannut riittävästi italiaa.

 

Hevosten saunottaminen on totta, mutta niille kuiskaamista pidän Vermon vierailun jälkeenkin vielä myyttinä – anteeksi vaan herrat Turja ja Redford. Mutta koko hevosalahan elää myyteistä, kuten päätoimittaja Jussi Lähde vieraitaan valisti. Myyttejä tärkeämpiä ainakin pelaajille ovat kuitenkin hyvät viime hetkien vinkit, kuten valisti puolestaan hevosorientoitunut kollegamme Kari Linna. Osan leivästään hevosmaailmasta saavan Linnan mukaan on tärkeä tietää, ontuuko hevonen lämmittelyssä vai ei.

 

Hetken uskoin minäkin Linnaan oman alansa johtavana guruna kuin Neuvostoliittoon ikään, mutta katoavaista oli sekin gloria. Yhden pelaamistamme lähdöistä voitti nimittäin hevonen, jonka oma ”Äimäraution lahjamme” oli lämmittelystä saamiensa viime hetken vihjeiden mukaan jättänyt kokonaan pois kupongilta.

 

Linna, Lähde ja Hippoksen kilpailutoimenjohtaja Jukka Niskanen saivat onneksi hevosen häntäjouhista palmikoidun sädekehänsä takaisin, kun illan kokonaissaldoa ynnättiin. Viimeisessä lähdössä saimme jopa voittajan kiinni, kun älysimme palkita Jouko Tarvaisen asiantuntemuksen panostamalla kaikki jäljelle jääneet ropomme hänen hevoseensa eli Hevillä-orhiin. ”Komeita poika molemmat”, kehuivat muuten seurueemme naiset.

 

Tuhansissa jääkiekko-otteluissa kymmenissä eri jäähalleissa ympäri maailmaa kärvistelleenä en voi kuin kehua ravimiehiä tavasta, jolla onnistunut ilta rakennetaan. Yhdellä lipulla saa raveissa yhden pelin sijaan toistakymmentä jännittävää pelitapahtumaa, jotka kaikki yleensä huipentuvat vasta kalkkiviivoilla. Puitteista puhumattakaan – jos olisin yritysjohtaja, veisin vieraani mieluummin raviaitioon jännittämään kuin jäähalliin. Parhaimmillaan ravit ovat sosiaalinen tapahtuma, jossa verkostojen luominen on helppo toteuttaa.

 

Jos jotain Vermon keskiviikkoillassa ihmettelin, niin väen vähäisyyttä. Selitykseksi isännät löysivät enempiä miettimättä nettipelaamisen ja suorat televisiolähetykset. Mutta hetken miettimisen jälkeen tuli jo tunnustuskin eli asiat olisi voinut tehdä viime vuosien suosiokylvyssä paremminkin. Uusi tukiverkko on kuitenkin jo kasvamassa ponilähdöissä ja myös ratsastajamaailmassa. Näin sanoi Jussi Lähde, joka Hippoksen myötä päätoimittaa yhtä Suomen suurimmista naistenlehdistä.

 

Asko Tanhuanpää

 

Kirjoittaja on Urheilutoimittajain Liiton hallituksen varapuheenjohtaja.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat