BLOGI: Jokerit, Yle, raha ja arvot
4.9.2014 12:42 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Jokerit, Yle, raha ja arvot

 

Jääkiekon KHL-kauden alkaminen on herättänyt odotetusti runsaasti tunteita ja keskustelua julkisuudessa. Kaapin ovet avasi SM-liigan puheenjohtaja Vesa Puttonen, jonka kriittinen mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa (2.9.). Kritiikki kohdistui Yleisradion ohjelmasarjaan KHL: Tehtävä idässä. Sen ensimmäinen jakso esitetään lauantaina 6.9. TV2:lla.

 

Yle Areenassa kerrotaan, että "sarjassa eletään Jokereiden ensimmäistä KHL-vuotta pelaajien, heidän perheidensä, valmentajien, huollon ja fanien kautta".

 

Heti samana päivänä (2.9.) Iltalehti julkaisi Yleisradion vastineen, jonka oli allekirjoittanut YLE Urheilun tapahtumaurheilun ja urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman. Erikoista Iltalehden artikkelissa oli se, että kyseessä oli vastine Helsingin Sanomien julkaisemaan mielipidekirjoitukseen, jonka HS julkaisi siis seuraavan (3.9.) päivän lehdessä.

 

Demari.fi tuntui ymmärtävän Puttosta samana päivänä (2.9.) tehdyssä uutisessa "Ylelle verbaaliraippaa".

 

Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström puolestaan kritisoi Puttosta. "Liiga ei parane Jokerien näkyvyydestä marisemalla", Wennström otsikoi (3.9.) oman kommenttinsa Jatkoajan sivuilla.

 

Myös Jokerit älähti Puttosen heittämästä kalikasta. KHL-kausi alkamispäivänä torstaina (4.9.) oli Helsingin Sanomissa Jokereiden toimitusjohtajan Jukka Kohosen kannanotto "KHL sopii hyvin Ylen kanaville".

 

SM-liigan Puttosen huoli liittyy selvästikin siihen, että Jokerit on onnistunut nostamaan valtavalla markkinoinnillaan otsikoihin tästä kiekkosyksystä nimenomaan KHL-kauden alkamisen. Ketä kiinnostaa, miten HIFK, TPS tai Ilves tulevasta SM-liigakaudesta selviytyvät?

 

Varmaa on, että keskustelu jatkuu, sillä maailman toiseksi kovin kiekkosarja herättää suuria tunteita. Mukana on monia osapuolia: SM-liigan ja KHL:n vastakkainasettelu, Jokereiden ja SM-liigaseurojen vastakkainasettelu. Ja lisäksi tulee media: Yleisradion ja sanomalehtien vastakkainasettelu.

 

KHL:n alkamisessa on kyse myös politiikasta, vaikka Jokereiden Kohonen Ylen uutisissa kiistikin jääkiekon liittyvän Venäjän ulkopolitiikkaan. Jo kesäkuussa uutisoitiin, että ukrainalainen Donbass Donetsk vetäytyy poliittisen tilanteen vuoksi tämän kauden KHL-liigasta.

 

Entäpä mikä mahtaa olla kansainvälisen jääkiekkoliiton reaktio Itä-Ukrainan tilanteeseen? Ukrainan piti järjestää ensi keväänä MM-kisojen I divisioonan A-lohko Donetskissa, mutta poliittisen tilanteen vuoksi Ukraina luopui isännyydestä.

 

On aivan mahdollista, että Ukraina nousee keväällä takaisin MM-kisojen 16 joukkueen pääsarjaan. Siitä tulisi lisää ongelmia seuraavia MM-kisoja ajatellen.

 

Mikä ylipäänsä on vuoden 2016 MM-kisojen kohtalo? Kisat on määrä järjestää Moskovassa ja Pietarissa. Ukraina oli yksi hakijoista vuonna 2011, mutta kisat myönnettiin Venäjälle. On kyllä vaikea kuvitella Ukrainan maajoukkueen pelaavan Moskovassa puolentoista vuoden kuluttua, vaikka Ukraina urheilullisesti sille tasolle nousisikin. Tässä menevät vastakkain arvot ja raha. Välittääkö kukaan, jos Ukraina jää paitsioon kansainvälisestä jääkiekosta?

 

Kalle Virtapohja

 

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat