Petäjä-Sirén Pääkaupunkiseudun paras urheilija 2012
11.12.2012 5:26 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Tuuli+ja+Toni-1.jpg (600 x 450) 

HUT palkitsi purjehtija Tuuli Petäjä-Sirénin pääkaupunkiseudun parhaana urheilijana ja kelaaja Toni Piispasen vuoden urheiuteosta.

Tuuli Petäjä-Sirén on valittu Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi vuonna 2012


Purjelautailun olympiamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén on valittu Pääkaupunkiseudun parhaaksi urheilijaksi vuonna 2012. Valinnan teki Helsingin Urheilutoimittajat ry (HUT). Palkitsemistilaisuus järjestettiin maanantaina 10. joulukuuta HUT:n yhteistyökumppanin Helmi Liiketalousopiston tiloissa Malmilla.

Petäjä-Sirén voitti tyttönimellään Petäjä purjelautailun RS:X-luokan olympiahopeaa Lontoon kisoissa elokuussa. Aiemmin tänä vuonna hän voitti samassa luokassa EM-pronssia.

Valmistautuminen uuteen kauteen on jo alkanut. Pari viikkoa sitten varmistui, että ura jatkuu RS:X-luokassa, koska purjelautailu pysyy olympialuokkana.

Petäjä-Sirén lähtee viikon kuluttua Espanjaan parin viikon leirille.

- MM-kisat järjestetään maaliskuun ensimmäisellä viikolla Brasiliassa. Vuonna 2016 siellä on sitten jo isommat kisat, Petäjä-Sirén viittasi Rio de Janeiron olympialaisiin 2016.

Uran jatkoa helpottaa taloudellisen tuen paraneminen olympiamitalin myötä.

- Ennen joutui itse etsimään tukijoita, mutta nyt monelta suunnalta on oltu minuun yhteydessä, Petäjä-Sirén kertoi.

Syyskuussa avioitunut Petäjä-Sirén, 29, on syntynyt Espoossa, asuu nykyään Helsingissä ja edustaa Helsingfors Segelklubbia. Urheilemisen ohella hän opiskelee arkkitehdiksi ja uskoo valmistuvansa ensi vuoden aikana.

- Syksyllä on tosin ollut mitalin ansiosta enemmän kiireitä kuin odotin, joten ihan niin paljon en ole syksyn aikana ehtinyt opiskella kuin suunnittelin, Petäjä-Sirén kertoi.

HUT on jakanut Pääkaupunkiseudun parhaan palkinnon nyt 33 kertaa. Purjehdukseen valinta on osunut kolmesti aiemminkin. Olympiavoittaja Esko Rechardt oli ensimmäinen palkittu Moskovan olympiavuonna 1980. Vuonna 1997 valinta kohdistui maailmanmestaruuden purjehtineisiin Petri Leskiseen ja Kristian Heinilään, ja vuonna 2000 olympiavoitto nosti Thomas Johansonin ja Jyrki Järven Pääkaupunkiseudun parhaiksi.


Piispanen kelasi vuoden urheiluteon


Vuoden 2012 urheiluteosta HUT palkitsi ratakelaaja Toni Piispasen. Hän kelasi Lontoon paralympialaisissa syyskuussa 100 metrillä kultaa. Kirkkain mitali heltisi tuloksella 21,72.

Aiemmin tänä vuonna Piispanen kelasi 100 metrillä vammaluokkansa uudeksi maailmanennätykseksi ajan 21,11. Myös 200 metrillä Piispanen on ME-mies, ajalla 39,25.

Palkinto lämmitti Piispasta, jolla on ollut Petäjä-Sirénin tavoin kiireinen syksy. Aivan tasavertaisessa asemassa paralympiaurheilijat eivät olympiaurheilijoihin verrattuna kuitenkaan ole, sillä taloudellinen tuki on tiukassa.

- Olen osa-aikaisesti töissä Liikuntatieteellisessä Seurassa. Aamupäivän töiden jälkeen teen yhden harjoituksen ja illalla toisen, kun tyttäret ovat menneet nukkumaan, Piispanen valotti arkeaan.

Helsingissä asuva ja Espoon Tapioita edustava Piispanen, 36, kilpailee T51-luokassa, jossa kilpailijat kelaavat yksinomaan käsivoimin. Rion 2016 paralympialaisissa hän vaihtaa matkaa, sillä silloin lajina on 400 metriä.

- Joudun muuttamaan kelausasentoa. Lontoota varten minulle rakennettiin todellinen tappoasento, jossa ei ollut kovin mukavaa. 400 metrille asentoa pitää muuttaa, Piispanen kertoi.

Kelausasennon kehitystyötä tekee Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu.

HUT on jakanut Vuoden urheiluteko -palkinnon 24 kertaa, vuodesta 1989 lähtien. Piispanen on ensimmäinen vammaisurheilija, joka on saanut palkinnon.

 


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat